Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, chleba albo do omletu ta jak zrobiłam to ja. Wersja ze słodką pomarańczą, pysznym masłem migdałowym i jogurtem kokosowym przekona nie jednego nieprzekonanego 🙂
Składniki na 2 porcje:
3 jajka
100 ml mleka kokosowego Real thai
2 garście liści pokrzywy (objętościowo wyszedł mi pełen pojemnik do miksowania od blendera ręcznego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów (Amylon)
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Do podania:
pomarańcza
masło migdałowe
jogurt kokosowy
erytrol do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy, dodajemy jajka, mleko i proszek do pieczenia, całość blendujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię natłuszczamy ją olejem i wylewamy połowę masy. Omlet jest delikatny dlatego, gdy się lekko zetnie z góry, przekładamy go na duży talerz, odwracając patelnię, a następnie powoli zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię by dosmażyć drugą stronę. Podajemy z masłem migdałowym, pomarańczą i jogurtem kokosowym.