Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, chleba albo do omletu ta jak zrobiłam to ja. Wersja  ze słodką pomarańczą, pysznym masłem migdałowym i jogurtem kokosowym przekona nie jednego nieprzekonanego 🙂

Składniki na 2 porcje:

3 jajka

100 ml mleka kokosowego Real thai

2 garście liści pokrzywy (objętościowo wyszedł mi pełen pojemnik do miksowania od blendera ręcznego)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów (Amylon)

olej kokosowy do natłuszczenia patelni

Do podania:

pomarańcza

masło migdałowe

jogurt kokosowy

erytrol do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy, dodajemy jajka, mleko i proszek do pieczenia, całość blendujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię natłuszczamy ją olejem i wylewamy połowę masy. Omlet jest delikatny dlatego, gdy się lekko zetnie z góry, przekładamy go na duży talerz, odwracając patelnię, a następnie powoli zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię by dosmażyć drugą stronę. Podajemy z masłem migdałowym, pomarańczą i jogurtem kokosowym.

 

 


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Jeśli spędzacie Sylwestra na domówce lub wybieracie się do znajomych pewnie szukacie inspiracji na pyszne przekąski. Mam dla Was pyszną i bardzo zdrową propozycję. Soczyście zielone omlety szpinakowe, nadziane pastą z zielonego groszku. Są wygodne do jedzenia, nie rozpadają się. Sprawdzą się nie tylko podczas […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *