Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby tego było mało oczywiście z warzywem 🙂

Składniki:

1 duży ugotowany burak

4 białka jaj w temp. pokojowej

100 g mąki z tapioki

50 g mąki ryżowej

50 g mąki gryczanej białej (mielę kaszę białą w młynku)

3 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego

1/3 szklanki cukru kokosowego bądź innego słodzidła

1 łyżeczka proszku do pieczenia bg i bf (Amylon)

150 ml mleka kokosowego Real Thai

Polewa:

4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru

5 łyżek mleka kokosowego

 

Formę na  babkę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy dokładnie mąką. Buraka gotujemy na parze (w skórce). Następnie obieramy i blendujemy na mus. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do musu z buraka dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy ją z masą. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu czekoladę roztapiamy w rondelku z dodatkiem mleka kokosowego i polewamy nią ciasto. Smacznego!

 

 


Related Posts

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Pieczone dania mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Ja kocham eksperymentować z zapiekanymi warzywami. Ostatnio szczególnie  staram się by były one w stu procentach warzywne, bo taka lekka kuchnia najbardziej mi odpowiada. Ta zapiekanka jest pyszna, wygląda niezwykle efektownie, a do tego […]

Kotlety z buraka i komosy

Kotlety z buraka i komosy

Wegańskie kotlety! Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam, ale przyznaję się, że często nie chce mi się ich robić i wybieram szybsze dania. Nad tymi kotlecikami jednak warto się pochylić i poświęcić czas na smażenie. Pod względem konsystencji są bardzo delikatne, ale w smaku mocno […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *