Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby tego było mało oczywiście z warzywem 🙂
Składniki:
1 duży ugotowany burak
4 białka jaj w temp. pokojowej
100 g mąki z tapioki
50 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej białej (mielę kaszę białą w młynku)
3 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru kokosowego bądź innego słodzidła
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg i bf (Amylon)
150 ml mleka kokosowego Real Thai
Polewa:
4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
5 łyżek mleka kokosowego
Formę na babkę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy dokładnie mąką. Buraka gotujemy na parze (w skórce). Następnie obieramy i blendujemy na mus. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do musu z buraka dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy ją z masą. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu czekoladę roztapiamy w rondelku z dodatkiem mleka kokosowego i polewamy nią ciasto. Smacznego!