Jajka w skorupkach faszerowane porem

Jajka w skorupkach to danie, które robię tylko na Wielkanoc. Mam do nich duży sentyment. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykłe jajka faszerowane, ale wymagają ostrożności przy przekrajaniu i bardzo ostrego noża. Smak jest wyjątkowy, niepowtarzalny,  z lekką sałatką i sosem chrzanowym takie jajka smakują wyśmienicie. To idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. Dodatek płatków drożdżowych sprawia, że jajka mają fajny serowy smak.

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 średni por (biała część)

 olej kokosowy

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku

2 łyżki mąki do obtoczenia (u mnie ryżowa)

świeża mięta do podania

pieprz, sól

Jajka przekrawamy  wzdłuż na pół ostrym nożem delikatnie i ostrożnie piłując skorupkę. Wydrążamy jajka łyżką. Pora drobno siekamy i smażymy na oleju kokosowym, często mieszając i doprawiając solą i pieprzem. Wydrążone jajka rozgniatamy widelcem, dodajemy usmażonego pora, szczypiorek i doprawiamy płatkami drożdżowymi i solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy nasze skorupki. Wierzch obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, farszem do dołu. Podajemy ze świeżą miętą i np. sosem chrzanowym. Smacznego!

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *