Curry z kalafiora i kapusty pekińskiej z nutą pomarańczy

Curry jest magicznym daniem, bo można do niego wrzucić prawie wszystko i bawić się ciekawymi połączeniami i odkrywaniem nowych smaków. Można się też w ten sposób pozbyć resztek z lodówki. 🙂

Nie robię ostrego curry, bo moje dziecię by tego nie zjadło, dlatego nie znajdziecie w przepisie chili, ale śmiało możecie je dodać. Curry z kalafiora i kapusty pekińskiej naprawdę smakuje wyśmienicie. Nie miałam mleka kokosowego, ale jogurt kokosowy też się sprawdził. I do tego ta nuta pomarańczy to był naprawdę strzał w 10!

Składniki:

1/2 kalafiora

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/3 małej kapusty pekińskiej

2-3 liście jarmużu

160 g naturalnego jogurtu kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

2 łyżeczki curry

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru kokosowego

2 łyżki płatków drożdżowych

sól

1 łyżka soku z cytryny

sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy

ok. 2 szklanek wody

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy (bez płatków drożdżowych). Chwilę smażymy uważając by się nie spaliły (mały ogień). Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Kapustę pekińską siekamy i dorzucamy na patelnię, gdy kalafior lekko zmięknie. Dodajemy jogurt kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane liście jarmużu, płatki drożdżowe, sól i sok z cytryny oraz pomarańczy. Podajemy z ryżem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *