Marchewkowe pizzerki

Pizzerki- bardzo je lubię, a moja córka jeszcze bardziej. Nie robię ich zbyt często dlatego zawsze smakują nam wspaniale.

Nie używam w kuchni drożdży, robota kuchennego też od święta, dlatego zawsze przygotowuję pizzerki z ciasta, które można po prostu zamieszać łyżką i nie trzeba czekać aż wyrośnie. Takie ciasto jest zdrowsze, a danie gotowe znacznie szybciej. To ciasto dodatkowo wzbogaciłam marchewką. Pizzerki wyszły niezwykle pyszne, bardzo chrupiące, lekkie i znikające z talerza w mgnieniu oka. 😉

 

 

Składniki na 8 sztuk: 

Ciasto:

2 marchewki

1 jajko

100 g mąki gryczanej jasnej

50 g mąki ryżowej

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów (Amylon)

ok. 150 ml wody

Dodatki:

pasta paprykowa lub ajvar

1/2 cukinii

2 cebule

100 g boczniaków

kukurydza Bio ze słoika (puszka= aluminium)

oregano

sól

1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki, solimy  i smażymy na oleju kokosowym aż zmięknie. Następnie podsmażamy cukinię i boczniaki Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy jajko, sól, mąki i wodę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim okrągłe placki. Na każdym kładziemy po łyżce ajvaru ( u mnie domowa pasta z żółtej papryki), smażoną cebulę, cukinię i boczniaki. Oprószamy oregano. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach na termoobiegu z dwoma grzałkami (trzeba kontrolować, żeby się nie spaliło; wszystko zależy od piekarnika). A następnie papier z pizzerkami przekładamy na kratkę z piekarnika, blachę odkładamy i pieczemy (podsuszamy spód) ok. 8 minut w 150 stopniach- sam termoobieg. Posypujemy kukurydzą i podajemy z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy i ketchup). Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *