Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Uwielbiam lekkie i świeże sałatki i cieszę się bardzo, że w końcu zbliża się na nie sezon. Ale tak jakoś mało tu moich ulubionych sałatkowych smaków, więc nadrabiam. Ta pyszna sałatka jest niezwykle prosta i bardzo sycąca. Wystarczy przy okazji robienia hummusu zostawić sobie garść ciecierzycy, uprażyć grzanki, do tego sałata  i sos czosnkowy. Pycha!

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 łyżeczka oliwy

szczypta słodkiej papryki

szczypta wędzonej papryki

sól

1 sałata rzymska

2 kromki chleba (u mnie z kaszy gryczanej)

1 liść jarmużu

Sos:

80 g naturalnego jogurtu kokosowego

1 łyżeczka majonezu

1 mały ząbek czosnku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Chleb kroimy w grubą kostkę i smażymy na suchej patelni, mieszając nim od czasu do czasu. Gotowe grzanki wsypujemy do miseczki i odstawiamy. Na patelnię dodajemy oliwę, ciecierzycę, sól i paprykę słodką oraz wędzoną. Chwilę prażymy. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i jarmużu, następnie ciecierzycę i grzanki. Polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!


Related Posts

Makaron warzywny z botwinką i ciecierzycą

Makaron warzywny z botwinką i ciecierzycą

Początek wiosny bywa trudny, na świeże warzywa trzeba jeszcze jednak poczekać, a już tak bardzo ich się chce. Mi w takich sytuacjach sprawdza się warzywny makaron, jest lekki, chrupiący i kolorowy. Dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest bardzo sycące i jednocześnie bogate w białko. Zaszalałam […]

Hummus

Hummus

Prowadzę bloga już kilka lat i sama się dziwię, że do tej pory nie zamieściłam tu przepisu na hummus. Mój hummus. Nie nazwałam go klasycznym, bo odbiega on od tradycyjnej receptury. Nie dodaję soku z cytryny i daję nieco mniej tahiny. Dodaję za to płatki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *