Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Pieczone dania mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Ja kocham eksperymentować z zapiekanymi warzywami. Ostatnio szczególnie staram się by były one w stu procentach warzywne, bo taka lekka kuchnia najbardziej mi odpowiada. Ta zapiekanka jest pyszna, wygląda niezwykle efektownie, a do tego jest banalnie prosta w wykonaniu. Czosnek i tymianek zapewniają wspaniały smak, a podana dodatkowo z jogurtowym sosem czosnkowym to już czysta poezja.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków podobnej wielkości (waga po obraniu)
2 duże buraki
2 czerwone cebule
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
oliwa
pieprz, sól
Sos czosnkowy:
200 ml naturalnego jogurtu kokosowego
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Ważne by ziemniaki były podobnej wielkości, bo gotujemy je w całości i chcemy by się równomiernie ugotowały. Ziemniaki po ugotowaniu nie mogą być zbyt miękkie, bo będą się rozpadać podczas krojenia. Ugotowane i przestudzone kroimy w plastry. Buraki również w całości gotujemy na parze lub w osolonej wodzie (bez obierania). Po ugotowaniu i przestudzeniu kroimy na plastry. Cebule obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry ziemniaka, cebuli i buraka każdy plaster oprószając solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i rozmieszczamy go pomiędzy warzywami. Całość obficie polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (góra dół) i 10 minut na termoobiegu, by warzywa się zarumieniły. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z zapiekanką.