Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków


Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Pieczone dania mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Ja kocham eksperymentować z zapiekanymi warzywami. Ostatnio szczególnie  staram się by były one w stu procentach warzywne, bo taka lekka kuchnia najbardziej mi odpowiada. Ta zapiekanka jest pyszna, wygląda niezwykle efektownie, a do tego jest banalnie prosta w wykonaniu. Czosnek i tymianek zapewniają wspaniały smak, a podana dodatkowo z jogurtowym sosem czosnkowym to już czysta poezja.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków podobnej wielkości (waga po obraniu)

2 duże buraki

2 czerwone cebule

1 duży ząbek czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

oliwa

pieprz, sól

Sos czosnkowy:

200 ml naturalnego jogurtu kokosowego

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Ważne by ziemniaki były podobnej wielkości, bo gotujemy je w całości i chcemy by się równomiernie ugotowały. Ziemniaki po ugotowaniu nie mogą  być zbyt miękkie, bo będą się rozpadać podczas krojenia. Ugotowane i przestudzone kroimy w plastry. Buraki również w całości gotujemy na parze lub w osolonej wodzie (bez obierania). Po ugotowaniu i przestudzeniu kroimy na plastry. Cebule obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry ziemniaka, cebuli i buraka każdy plaster oprószając solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i rozmieszczamy go pomiędzy warzywami. Całość obficie polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (góra dół) i 10 minut na termoobiegu, by warzywa się zarumieniły. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z zapiekanką.

 


Related Posts

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *