Placki pietruszkowe


Placuszki to jedno z moich ulubionych śniadań. Bardzo lubię takie z owocami, staram się jednak częściej przygotowywać wytrawne śniadania. Placki  z pietruszką są przepyszne zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja tym razem postawiłam na wersję wytrawną z jogurtem kokosowym, pomidorem i szczypiorkiem. Będą doskonale smakować  także np. z pastą z awokado.

Składniki  na 3-4 porcje:

2 średnie pietruszki

100 ml mleka kokosowego (używam real thai w kartonie)

50 ml wody

2 jajka

100 g mąki gryczanej jasnej

1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia (bez glutenu i fosforanów)

do wersji słodkiej idealnie pasuje szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy i gotujemy. Następnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami i na natłuszczonej patelni smażymy placuszki nakładając po łyżce ciasta. Podajemy na wytrawnie np.  z jogurtem kokosowym, pomidorem i szczypiorkiem lub na słodko z owocami.

 


Related Posts

Naleśniki gryczane z kremem pietruszkowo-pomarańczowym

Naleśniki gryczane z kremem pietruszkowo-pomarańczowym

Naleśniki… któż ich nie lubi! Ja uwielbiam i choć moja córka już toleruje jajka jakoś tak wciąż obstaję przy wersjach wegańskich. Są prostsze i tańsze. A ponieważ naleśniki są ubogie w wartości odżywcze (tylko mąka i woda) to trzeba zrobić do nich nadzienie na wypasie! […]

Krem z pora, pietruszki i ziemniaków

Krem z pora, pietruszki i ziemniaków

Kremowe zupy to w mojej kuchni naprawdę nowość. Do tej pory robiłam jedynie krem pomidorowy ze świeżych pomidorów, który po prostu uwielbiam. Pomału jednak przekonuję się i do takich zup. Lubię kremy z białych warzyw czy krem z marchewki. Zawsze jednak muszą one być pięknie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *