Placuszki to jedno z moich ulubionych śniadań. Bardzo lubię takie z owocami, staram się jednak częściej przygotowywać wytrawne śniadania. Placki z pietruszką są przepyszne zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja tym razem postawiłam na wersję wytrawną z jogurtem kokosowym, pomidorem i szczypiorkiem. Będą doskonale smakować także np. z pastą z awokado.
Składniki na 3-4 porcje:
2 średnie pietruszki
100 ml mleka kokosowego (używam real thai w kartonie)
50 ml wody
2 jajka
100 g mąki gryczanej jasnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu i fosforanów)
do wersji słodkiej idealnie pasuje szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i gotujemy. Następnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami i na natłuszczonej patelni smażymy placuszki nakładając po łyżce ciasta. Podajemy na wytrawnie np. z jogurtem kokosowym, pomidorem i szczypiorkiem lub na słodko z owocami.