Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po przygotowaniu stwierdziłam, eee czegoś mu brakuje. Takiego twista wydobywającego z niego więcej smaku. Podrasowałam go i zaktualizowałam przepis, żeby i Wam lepiej smakował. Jest przepyszny i pełen warzyw.

Składniki:

1 marchewka

1 mały korzeń pietruszki

1 mały por (biała część)

1 cebula

1/4 szklanki ryżu basmati

1 ząbek czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

szczypta mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka  syropu klonowego lub z agawy

1-1,5  łyżki sosu sojowego bg

szczypta chili

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/3 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki oregano

szczypta ziół prowansalskich

olej kokosowy lub oliwa do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ryż myjemy kilkukrotnie w wodzie  aż woda po nim przestanie być mętna (odcedzamy na sicie), a następnie gotujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy przyprawy i starte warzywa, posiekaną cebulę i por oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażymy, następnie podlewamy wodą i dusimy aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat, syrop klonowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone warzywa blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż. Ewentualnie ponownie doprawiamy solą i pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł! Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *