„Serowe” placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane to koszmar mojego dzieciństwa. I to tak duży, że do tej pory jeszcze nie próbowałam ich odczarować. Te, które robiła moja mama były z szarej ziemniaczanej brei, glutowate i mega tłuste. W dodatku mama najczęściej podawała je z zupą pomidorową, której również nie znosiłam. Pomidorówkę jednak odczarowałam bardzo dawno temu, placki dopiero niedawno. Mój mąż także nie lubi placków ziemniaczanych, więc jakoś tak nie miałam motywacji. W końcu jednak są. Wegańskie, serowe i meeega chrupiące. Zajadałyśmy się nimi razem z córą. Maczane w kokosowej śmietanie to prawdziwy sztos!

Składniki na 12 sztuk:

Ok. 600 g obranych ziemniaków

5 łyżek płatków drożdżowych

mały kawałek pora (ok. 5 cm)

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

½ łyżeczki soli

5 łyżek mąki ryżowej

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach, drugą połowę na małych. Dodaj przyprawy,  pokrojonego w cienkie plasterki pora i mąkę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej dosyć dużą ilość oleju, nakładaj po łyżce masy i rozsmaruj ją na cienkie placki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.


Related Posts

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]

Placki dyniowe z makiem

Placki dyniowe z makiem

Święta świętami, ale ten czas oczekiwania i nastrajania jest chyba znacznie fajniejszy, bo święta raz dwa miną, a oczekiwanie na nie jest znacznie dłuższe i przyjemniejsze, nie uważacie? Lubię ostatnio sięgać po świeżą żurawinę, jest kwaśna jak smok, ale taka śliczna czerwona i bardzo fotogeniczna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *