Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Jeśli spędzacie Sylwestra na domówce lub wybieracie się do znajomych pewnie szukacie inspiracji na pyszne przekąski. Mam dla Was pyszną i bardzo zdrową propozycję. Soczyście zielone omlety szpinakowe, nadziane pastą z zielonego groszku. Są wygodne do jedzenia, nie rozpadają się. Sprawdzą się nie tylko podczas sylwestrowej czy karnawałowej zabawy, ale także jako przekąska do pracy czy szkoły.

Składniki:

4 jajka

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

2 garście szpinaku

szczypta soli

olej kokosowy do natłuszczenia patelni

Farsz:

2 szklanki mrożonego groszku

1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub 1/2 ząbka zwykłego

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

2 łyżki oliwy

sok z cytryny do smaku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Jajka, szpinak, płatki drożdżowe i sól miksujemy za pomocą blendera. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i wrzucamy zamrożony groszek. Gotujemy ok. 3-5 minut. Następnie odcedzamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i wylewamy po chochli zblendowanych ze szpinakiem jajek. Smażymy cienkie omlety. Groszek blendujemy z czosnkiem, oliwa i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy do smaku. Każdy omlet smarujemy pastą, a następnie zwijamy i kroimy na małe ślimaczki. Smacznego!


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *