Jeśli spędzacie Sylwestra na domówce lub wybieracie się do znajomych pewnie szukacie inspiracji na pyszne przekąski. Mam dla Was pyszną i bardzo zdrową propozycję. Soczyście zielone omlety szpinakowe, nadziane pastą z zielonego groszku. Są wygodne do jedzenia, nie rozpadają się. Sprawdzą się nie tylko podczas sylwestrowej czy karnawałowej zabawy, ale także jako przekąska do pracy czy szkoły.
Składniki:
4 jajka
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
2 garście szpinaku
szczypta soli
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Farsz:
2 szklanki mrożonego groszku
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub 1/2 ząbka zwykłego
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Jajka, szpinak, płatki drożdżowe i sól miksujemy za pomocą blendera. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i wrzucamy zamrożony groszek. Gotujemy ok. 3-5 minut. Następnie odcedzamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i wylewamy po chochli zblendowanych ze szpinakiem jajek. Smażymy cienkie omlety. Groszek blendujemy z czosnkiem, oliwa i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy do smaku. Każdy omlet smarujemy pastą, a następnie zwijamy i kroimy na małe ślimaczki. Smacznego!