Placki dyniowe z makiem


Święta świętami, ale ten czas oczekiwania i nastrajania jest chyba znacznie fajniejszy, bo święta raz dwa miną, a oczekiwanie na nie jest znacznie dłuższe i przyjemniejsze, nie uważacie? Lubię ostatnio sięgać po świeżą żurawinę, jest kwaśna jak smok, ale taka śliczna czerwona i bardzo fotogeniczna! Do tych placków pasowała idealnie. Dyniowe placki z dodatkiem maku to idealna propozycja na przedświąteczne śniadanie. Podane  ze śmietaną kokosową i skropione syropem z agawy smakują obłędnie.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej dyni piżmowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów

2 łyżki maku

1 szklanka mąki gryczanej białej

2 jajka

1/2 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:

Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy suche i mieszamy aż powstanie gładka masa. Smażymy na natłuszczonej patelni na rumiany kolor. Ja podałam je ze śmietaną kokosową i żurawiną, ale doskonale smakują także z pomarańczami.

 

 


Related Posts

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]

„Serowe” placki ziemniaczane

„Serowe” placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to koszmar mojego dzieciństwa. I to tak duży, że do tej pory jeszcze nie próbowałam ich odczarować. Te, które robiła moja mama były z szarej ziemniaczanej brei, glutowate i mega tłuste. W dodatku mama najczęściej podawała je z zupą pomidorową, której również nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *