Święta świętami, ale ten czas oczekiwania i nastrajania jest chyba znacznie fajniejszy, bo święta raz dwa miną, a oczekiwanie na nie jest znacznie dłuższe i przyjemniejsze, nie uważacie? Lubię ostatnio sięgać po świeżą żurawinę, jest kwaśna jak smok, ale taka śliczna czerwona i bardzo fotogeniczna! Do tych placków pasowała idealnie. Dyniowe placki z dodatkiem maku to idealna propozycja na przedświąteczne śniadanie. Podane ze śmietaną kokosową i skropione syropem z agawy smakują obłędnie.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej dyni piżmowej
1 łyżka cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów
2 łyżki maku
1 szklanka mąki gryczanej białej
2 jajka
1/2 szklanki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy suche i mieszamy aż powstanie gładka masa. Smażymy na natłuszczonej patelni na rumiany kolor. Ja podałam je ze śmietaną kokosową i żurawiną, ale doskonale smakują także z pomarańczami.