Pierniki owsiano-gryczane

Pieczenie pierników to tradycja, bez której Święta dla mnie nie istnieją. W zeszłym roku nie zdążyłam opublikować Wam przepisu, ale na szczęście go nie zgubiłam i w tym roku upiekłam z niego ponownie pierniki. Są przepyszne, kruche, słodkie. Tylko niestety zbyt szybko znikają i chyba będę musiała trochę dopiec, bo niestety już ich nie ma. 🙂

Składniki:
200 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g mąki gryczanej
ok.1/2 szklanki zmielonego na puder cukru kokosowego (ilość dla tych,
którzy nie lukrują, jeśli zamierzasz lukrować dodaj mniej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Jeśli
ciasto będzie zbyt tłuste, dodaj trochę więcej mąki. Rozwałkuj cienko
ciasto i wykrawaj pierniczki. Ja przenoszę je na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia za pomocą szerokiego noża. Piecz w 180 stopniach
ok. 5-7 minut w zależności od grubości ciasta i wielkości ciastek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *