Słodkie muszelki z burakiem i makiem


Mamy grudzień, więc czas zacząć przygotowania do świąt. Czy jeszcze ktoś oprócz mnie nie zamierza się w tym roku katować sprzątaniem i gotowaniem? Dla mnie barszcz, pierogi i sałatka jarzynowa są wystarczającym menu:) Oczywiście musi być też coś słodkiego, ale raczej symbolicznie. Myślę, że zdecydowanie powtórzę te babeczki, bo były przepyszne. Wilgotne, słodkie, rozpływające się w ustach. A do tego jakże świąteczny aromat piernikowy i chrupiący mak. Czy to nie brzmi wspaniale?

Składniki:

1/2 szklanki maku

3/4 szklanki musu z ugotowanych buraków(  u mnie zmiksowane 3 małe buraczki)

1/3 szklanki mąki jaglanej

3/4 szklanki mąki ryżowej

2 jajka

1/2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg i bez fosforanów

1/2 szklanki cukru kokosowego

1 kopiasta łyżka karobu

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

Mak namocz na ok. 15 minut. Następnie odcedź. W misce rozkłóć jajka i dodaj pozostałe mokre składniki, a potem suche. Wszystko wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek wysmarowanych olejem  i wysypanych mąką. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki możesz “pomalować” roztopioną czekoladą. Smacznego!

 



2 thoughts on “Słodkie muszelki z burakiem i makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *