Gołąbki z dynią po hindusku


Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać jaka jest moja ulubiona potrawa i w końcu wiem! Gołąbki! Mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście koniecznie z warzywami w środku, najlepiej też żeby były niewielkich rozmiarów- takie na dosłownie dwa kęsy, bo wtedy jest dużo kapusty, a nie tylko sam farsz:)  Minusem tego jest tylko to, że nigdy nie chce mi się ich robić i zabieram się za nie tygodniami.

Wreszcie jednak się ogarnęłam i zrobiłam! Najpyszniejsze gołąbki na świecie. Z dynią, porem i marchewką, pełne aromatycznych, indyjskich przypraw, zapieczone w równie aromatycznym sosie. To chyba najlepsze gołąbki, jakie zrobiłam. Musicie ich spróbować!

Składniki na 18 małych gołąbków:

1 duża marchewka

1 por (biała część)

1 szklanka startej dyni

3/4 szklanki brązowego ryżu

1 duża główka kapusty

olej kokosowy do smażenia

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/3 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek zwykłego

1/3 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka czarnej gorczycy

sól

pieprz

Sos:

1/2 łyżeczki gram masala

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

1 łyżka oleju kokosowego

1 i 1/2 szklanki przetartych pomidorów

4 łyżki mleka kokosowego

sól

Przygotowanie:

Ryż umyj na sicie i najlepiej zalej wodą i odstaw na noc (w ten sposób pozbywamy się trujących substancji). Następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pora drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj przyprawy, startą dynię, marchew i posiekanego pora. Kiedy warzywa zaczną się przypalać podlej je niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż zmiękną. Uduszone warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw do smaku. Wytnij głąb z kapusty.  Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć kapustę do wrzątku i kiedy pierwszy, zewnętrzny liść będzie miękki, wyjmij go nadziewając zgrubiałą końcówkę na widelec. Podobnie postępuj z resztą kapusty. Zetnij zgrubiałą część liści. Na każdy liść nałóż farsz, zagnij boki, a następnie zwiń. Ja lubię mniejsze gołąbki, takie na dwa kęsy (bo dużo kapusty:)) i takie też robiłam. Gotowe gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmaż na oleju przyprawy, a następnie dodaj przetarte pomidory. Chwilę smaż. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą do smaku. Sosem zalej gołąbki, a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut.

 

 

 


Related Posts

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

Kocham zapiekanki, ale nie zawsze chce mi się je robić. Ta jest trochę czasochłonna, bo wiele rzeczy trzeba do niej przygotować, ale jej smak wynagradza wszystko. Wegańska musaka z kapusty, faszerowana kaszą jaglaną i bakłażanem, do tego beszamel i naprawdę trudno się oderwać. Jest przepyszna! […]

Kalafiornica z kapustą

Kalafiornica z kapustą

Kalafiornica to moje ulubione śniadanie z czasów, gdy nie mogłam córce podawać jajek. Na blogu znajdziecie na nią podstawowy przepis. Ostatnio jednak odkryłam jej jeszcze lepszą  wersję- z gotowaną młodą kapustą. Spróbujcie koniecznie, bo to jest pyszne, ciepłe i bardzo warzywne danie. Idealny początek dnia! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *