Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać jaka jest moja ulubiona potrawa i w końcu wiem! Gołąbki! Mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście koniecznie z warzywami w środku, najlepiej też żeby były niewielkich rozmiarów- takie na dosłownie dwa kęsy, bo wtedy jest dużo kapusty, a nie tylko sam farsz:) Minusem tego jest tylko to, że nigdy nie chce mi się ich robić i zabieram się za nie tygodniami.
Wreszcie jednak się ogarnęłam i zrobiłam! Najpyszniejsze gołąbki na świecie. Z dynią, porem i marchewką, pełne aromatycznych, indyjskich przypraw, zapieczone w równie aromatycznym sosie. To chyba najlepsze gołąbki, jakie zrobiłam. Musicie ich spróbować!
Składniki na 18 małych gołąbków:
1 duża marchewka
1 por (biała część)
1 szklanka startej dyni
3/4 szklanki brązowego ryżu
1 duża główka kapusty
olej kokosowy do smażenia
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek zwykłego
1/3 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czarnej gorczycy
sól
pieprz
Sos:
1/2 łyżeczki gram masala
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka oleju kokosowego
1 i 1/2 szklanki przetartych pomidorów
4 łyżki mleka kokosowego
sól
Przygotowanie:
Ryż umyj na sicie i najlepiej zalej wodą i odstaw na noc (w ten sposób pozbywamy się trujących substancji). Następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pora drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj przyprawy, startą dynię, marchew i posiekanego pora. Kiedy warzywa zaczną się przypalać podlej je niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż zmiękną. Uduszone warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw do smaku. Wytnij głąb z kapusty. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć kapustę do wrzątku i kiedy pierwszy, zewnętrzny liść będzie miękki, wyjmij go nadziewając zgrubiałą końcówkę na widelec. Podobnie postępuj z resztą kapusty. Zetnij zgrubiałą część liści. Na każdy liść nałóż farsz, zagnij boki, a następnie zwiń. Ja lubię mniejsze gołąbki, takie na dwa kęsy (bo dużo kapusty:)) i takie też robiłam. Gotowe gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmaż na oleju przyprawy, a następnie dodaj przetarte pomidory. Chwilę smaż. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą do smaku. Sosem zalej gołąbki, a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut.