Kotlety z buraka i komosy

Wegańskie kotlety! Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam, ale przyznaję się, że często nie chce mi się ich robić i wybieram szybsze dania. Nad tymi kotlecikami jednak warto się pochylić i poświęcić czas na smażenie. Pod względem konsystencji są bardzo delikatne, ale w smaku mocno wyraziste za sprawą czosnku. Idealnie komponują się z sosem na bazie jogurtu kokosowego.

 

Składniki:

80 g suchej komosy

2 średnie buraki

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 ząbek czosnku

3-4 liście jarmużu

olej do smażenia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Buraki ugotuj w mundurkach. Komosę umyj na sicie, następnie zalej wodą , ugotuj z dodatkiem soli i odcedź. Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć komosę, buraki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Na koniec dodaj siemię lniane i uformuj niewielkie kotleciki. Smaż na złoty kolor. Kotlety są delikatne, więc ostrożnie przewracaj je na drugą stronę.

 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Kaszotto jaglane z burakiem i jasnotą purpurową

Kaszotto jaglane z burakiem i jasnotą purpurową

Uwielbiam wiosnę i lato za dzikie rośliny, które mogę wykorzystywać  kuchni. Jedzenie chwastów i dzikich roślin to dla mnie taka kwintesencja życia w zgodzie z naturą. Chwasty są milion razy zdrowsze i smaczniejsze niż marketowe, zafoliowane i “gotowe do spożycia” sałaty. Zdrowe,a przede wszystkim ekologiczne. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *