Kotlety z buraka i komosy

Wegańskie kotlety! Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam, ale przyznaję się, że często nie chce mi się ich robić i wybieram szybsze dania. Nad tymi kotlecikami jednak warto się pochylić i poświęcić czas na smażenie. Pod względem konsystencji są bardzo delikatne, ale w smaku mocno wyraziste za sprawą czosnku. Idealnie komponują się z sosem na bazie jogurtu kokosowego.

 

Składniki:

80 g suchej komosy

2 średnie buraki

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 ząbek czosnku

3-4 liście jarmużu

olej do smażenia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Buraki ugotuj w mundurkach. Komosę umyj na sicie, następnie zalej wodą , ugotuj z dodatkiem soli i odcedź. Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć komosę, buraki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Na koniec dodaj siemię lniane i uformuj niewielkie kotleciki. Smaż na złoty kolor. Kotlety są delikatne, więc ostrożnie przewracaj je na drugą stronę.

 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *