Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką


Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł!

Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale okazała się pyszna! Brązowy ryż wymieszany z lekko gorzkim musem z papryki i bakłażana i na to słodka, dyniowa pierzynka. Smaki bardzo się tu równoważą. Nie jest to typowa zapiekanka, którą można pokroić nożem na kawałki to raczej zapiekany ryż do wyjadania łyżką czy widelcem, do tego surówka i mamy genialny obiad wypełniony warzywami po brzegi.

Składniki:

(małe naczynie do zapiekania ok. 30 x 25)

1 zielona papryka

1 cebula

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

1/3 łyżeczki kurkumy

szczypt mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1/2 bakłażana

1 łyżeczka płatków drożdżowych

3/4 szklanki brązowego ryżu

Pierzynka:

1 cebula

1/2 kg zwykłej dyni (można zastąpić pieczoną dynią hokkaido)

masło kl./olej kokosowy

szczypta kurkumy

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

pieprz, sól

Przygotowanie:

Ryż umyj dokładnie na sicie i najlepiej namocz na noc. Ugotuj, odcedź. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/maśle kl. wraz z przyprawami i odrobiną soli. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana  i smaż chwilę. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem. Gdy bakłażan będzie miękki zmiksuj uduszone warzywa, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Masę wymieszaj z ugotowanym ryżem, a następnie całość wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Pierzynka: Cebulę i dynię pokrój w kostkę, a następnie smaż na oleju kokosowym/maśle. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, następnie lekko zblenduj, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Nałóż na wyłożony wcześniej ryż. Piecz w 180-200 stopniach około 25-30 minut.

 


Related Posts

Pizza z sosem kalafiorowo-dyniowym

Pizza z sosem kalafiorowo-dyniowym

Pizza pojawia się u mnie niezwykle rzadko, ale czasami nachodzi mnie nieposkromiona ochota i muszę ją upiec. Za każdym razem eksperymentuję. Takiej na drożdżach nie robię od lat. Za to te na proszku do pieczenia wychodzą równie dobre. Powiem Wam, że to jest najlepsza bezglutenowa […]

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

Kocham zapiekanki, ale nie zawsze chce mi się je robić. Ta jest trochę czasochłonna, bo wiele rzeczy trzeba do niej przygotować, ale jej smak wynagradza wszystko. Wegańska musaka z kapusty, faszerowana kaszą jaglaną i bakłażanem, do tego beszamel i naprawdę trudno się oderwać. Jest przepyszna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *