Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką


Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł!

Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale okazała się pyszna! Brązowy ryż wymieszany z lekko gorzkim musem z papryki i bakłażana i na to słodka, dyniowa pierzynka. Smaki bardzo się tu równoważą. Nie jest to typowa zapiekanka, którą można pokroić nożem na kawałki to raczej zapiekany ryż do wyjadania łyżką czy widelcem, do tego surówka i mamy genialny obiad wypełniony warzywami po brzegi.

Składniki:

(małe naczynie do zapiekania ok. 30 x 25)

1 zielona papryka

1 cebula

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

1/3 łyżeczki kurkumy

szczypt mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1/2 bakłażana

1 łyżeczka płatków drożdżowych

3/4 szklanki brązowego ryżu

Pierzynka:

1 cebula

1/2 kg zwykłej dyni (można zastąpić pieczoną dynią hokkaido)

masło kl./olej kokosowy

szczypta kurkumy

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

pieprz, sól

Przygotowanie:

Ryż umyj dokładnie na sicie i najlepiej namocz na noc. Ugotuj, odcedź. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/maśle kl. wraz z przyprawami i odrobiną soli. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana  i smaż chwilę. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem. Gdy bakłażan będzie miękki zmiksuj uduszone warzywa, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Masę wymieszaj z ugotowanym ryżem, a następnie całość wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Pierzynka: Cebulę i dynię pokrój w kostkę, a następnie smaż na oleju kokosowym/maśle. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, następnie lekko zblenduj, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Nałóż na wyłożony wcześniej ryż. Piecz w 180-200 stopniach około 25-30 minut.

 


Related Posts

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]

Placki dyniowe z makiem

Placki dyniowe z makiem

Święta świętami, ale ten czas oczekiwania i nastrajania jest chyba znacznie fajniejszy, bo święta raz dwa miną, a oczekiwanie na nie jest znacznie dłuższe i przyjemniejsze, nie uważacie? Lubię ostatnio sięgać po świeżą żurawinę, jest kwaśna jak smok, ale taka śliczna czerwona i bardzo fotogeniczna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *