Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł!
Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale okazała się pyszna! Brązowy ryż wymieszany z lekko gorzkim musem z papryki i bakłażana i na to słodka, dyniowa pierzynka. Smaki bardzo się tu równoważą. Nie jest to typowa zapiekanka, którą można pokroić nożem na kawałki to raczej zapiekany ryż do wyjadania łyżką czy widelcem, do tego surówka i mamy genialny obiad wypełniony warzywami po brzegi.
Składniki:
(małe naczynie do zapiekania ok. 30 x 25)
1 zielona papryka
1 cebula
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypt mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1/2 bakłażana
1 łyżeczka płatków drożdżowych
3/4 szklanki brązowego ryżu
Pierzynka:
1 cebula
1/2 kg zwykłej dyni (można zastąpić pieczoną dynią hokkaido)
masło kl./olej kokosowy
szczypta kurkumy
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
pieprz, sól
Przygotowanie:
Ryż umyj dokładnie na sicie i najlepiej namocz na noc. Ugotuj, odcedź. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/maśle kl. wraz z przyprawami i odrobiną soli. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż chwilę. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem. Gdy bakłażan będzie miękki zmiksuj uduszone warzywa, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Masę wymieszaj z ugotowanym ryżem, a następnie całość wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Pierzynka: Cebulę i dynię pokrój w kostkę, a następnie smaż na oleju kokosowym/maśle. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu, następnie lekko zblenduj, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Nałóż na wyłożony wcześniej ryż. Piecz w 180-200 stopniach około 25-30 minut.