Przerośnięte, wielgachne cukinie to dla mnie zawsze problem. Bo co z nimi zrobić? Są znacznie mniej soczyste i aromatyczne niż wtedy, gdy są młodziutkie. Dostałam dwie od mamy i męczyłam się już z nimi strasznie, w końcu wpadłam na genialny pomysł. Zapiekanka! Aromatyczna i bardzo sycąca. Polana sosem ze świeżych pomidorów smakuje obłędnie.
Składniki na małe naczynie żaroodporne (ok. 30 x 35 cm)
3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek zwykłego
szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
1 szklanka mąki z ciecierzycy
Sos:
7 pomidorów (użyłam limy)
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz, sól
oliwa
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, wymieszaj z cukinią i przyprawami, dodaj mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wyłóż masę warzywną. Piecz około 1 godziny w 200 stopniach.
Sos: Paprykę pokrój na dowolne kawałki, smaż na oliwie. Z pomidorów wykrój górne, twarde części i pokrój na cząstki. Gdy papryka zmięknie dodaj pomidory i duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zblenduj, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Sosem polewaj każdą porcję zapiekanki.