Zapiekanka z cukinii


Przerośnięte, wielgachne cukinie to dla mnie zawsze problem. Bo co z nimi zrobić? Są znacznie mniej soczyste i aromatyczne niż wtedy, gdy są młodziutkie. Dostałam dwie od mamy i męczyłam się  już z nimi strasznie, w końcu wpadłam na genialny pomysł. Zapiekanka! Aromatyczna i bardzo sycąca. Polana sosem ze świeżych pomidorów smakuje obłędnie.

Składniki na małe naczynie żaroodporne (ok. 30 x 35 cm)

3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

1/2 czerwonej papryki

1/2 czerwonej cebuli

1 łyżeczka soli

pieprz do smaku

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek zwykłego

szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki oliwy

1 szklanka mąki z ciecierzycy

Sos:

7 pomidorów (użyłam limy)

1/2 czerwonej papryki

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz, sól

oliwa

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, wymieszaj z cukinią i przyprawami, dodaj mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wyłóż masę warzywną. Piecz około 1 godziny w 200 stopniach.

Sos: Paprykę pokrój na dowolne kawałki, smaż na oliwie. Z pomidorów wykrój górne, twarde części i pokrój na cząstki. Gdy papryka zmięknie dodaj pomidory i duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zblenduj, dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Sosem polewaj każdą porcję zapiekanki.

 

 

 


Related Posts

Kofty z cukinii

Kofty z cukinii

Przywiozłam od mamy dwie ogromne cukinie i pomyślałam, że mogę z niej zrobić jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie kofty. Uwielbiam te małe chrupiące kuleczki, pełne aromatycznych przypraw. Do tego przepyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Powiem tylko jedno – odlot! Składniki na 2 porcje: 0,5 kg […]

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym i brokułem

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym i brokułem

Makaron nie gości u mnie zbyt często, ale bardzo go lubię, szczególne penne. Trudno jest jednak znaleźć taki makaron, który byłby bez glutenu i bez kukurydzy. Kupiłam ostatnio penne z brązowego ryżu i jest naprawdę fajny, nie rozpada się podczas gotowania i smakuje znakomicie. Do […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *