Pizza z sosem kalafiorowo-dyniowym


Pizza pojawia się u mnie niezwykle rzadko, ale czasami nachodzi mnie nieposkromiona ochota i muszę ją upiec. Za każdym razem eksperymentuję. Takiej na drożdżach nie robię od lat. Za to te na proszku do pieczenia wychodzą równie dobre. Powiem Wam, że to jest najlepsza bezglutenowa pizza, jaką do tej pory zrobiłam. Niezwykle krucha i chrupiąca. Z pysznym sosem z kalafiora i dyni. Z domowym ketchupem smakuje wybornie!

Składniki:

150 g mąki ryżowej

100 g mąki gryczanej jasnej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia bg i bez fosforanów

2 łyżki oliwy

1/ 2 łyżeczki soli

woda (do uzyskania gęstego, ale łatwego do rozsmarowania łyżką ciasta)

Sos:

1/2 małego kalafiora

1/2 upieczonej dyni hokkaido

4 łyżki płatków drożdżowych

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki mleka kokosowego

1 mały ząbek czosnku

na wierzch: plastry bakłażana, pomidora i cebuli, oregano

Przygotowanie:

Kalafiora ugotuj na parze lub w wodzie, a następnie zblenduj z pozostałymi składnikami, dopraw solą. Składniki na ciasto dokładnie połącz za pomocą łyżki. Na blaszce wyłożonej papierem rozsmaruj ciasto, nałóż sos kalafiorow0-dyniowy, plastry cebuli, bakłażana,pomidora. Oprósz solą i oregano. Piecz około 25 minut w 200 stopniach.


Related Posts

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł! Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale […]

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

A’la musaka z kapustą i bakłażanem

Kocham zapiekanki, ale nie zawsze chce mi się je robić. Ta jest trochę czasochłonna, bo wiele rzeczy trzeba do niej przygotować, ale jej smak wynagradza wszystko. Wegańska musaka z kapusty, faszerowana kaszą jaglaną i bakłażanem, do tego beszamel i naprawdę trudno się oderwać. Jest przepyszna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *