Pomidory faszerowane ziemniakami i szpinakiem


Kiedyś znacznie częściej faszerowałam warzywa, dziś z reguły wybieram prostsze dania. Jednak te pomidorki przygotowałam w zaledwie chwilkę i bardzo mi smakowały. Przepis na pomidory faszerowane ziemniakami wyniknął z potrzeby wykorzystania nadmiaru puree z poprzedniego dnia. Żeby nie było nudno w farszu znalazł się por i szpinak. Pomidorki podałam z sosem koperkowym na bazie jogurtu kokosowego. To naprawdę pyszne, lekkie i przede wszystkim sezonowe danie.

Składniki na 2-3 porcje:

7 małych pomidorów

1 szklanka ziemniaczanego puree

1 por (biała część)

2 garście szpinaku

szczypta kurkumy

1 łyżka płatków drożdżowych

olej kokosowy/masło klarowane

pieprz, sól

Przygotowanie:

Pora pokrój drobno i podsmaż na maśle klarowanym/oleju z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu, dodaj szpinak i przesmaż. Na koniec dodaj ziemniaki, dopraw płatkami drożdżowymi, solą oraz pieprzem. Odetnij końcówki pomidorków, wydrąż środek, możesz je lekko posolić, a następnie wypełnij farszem. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *