Kofty z cukinii


Przywiozłam od mamy dwie ogromne cukinie i pomyślałam, że mogę z niej zrobić jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie kofty. Uwielbiam te małe chrupiące kuleczki, pełne aromatycznych przypraw. Do tego przepyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Powiem tylko jedno – odlot!

Składniki na 2 porcje:

0,5 kg cukinii

1 marchewka

3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub więcej)

1/2 łyżeczki garam masala

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta mielonej kozieradki

olej kokosowy do smażenia

Sos:

5 pomidorów lima

10 śliwek

1/2 łyżeczki płatków drożdżowych

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu cejlońskiego

szczypta słodkiej papryki

szczypta curry

syrop klonowy lub inne słodzidło

woda

sól

Przygotowanie:

Pomidory przekrój wzdłuż na pół, śliwki wypestkuj, upiecz wszystko w 200 stopniach (około 20 minut). Upieczone pomidory i śliwki obierz ze skórki, a następnie zblenduj. Na suchej patelni podpraż chwilę curry, kurkumę, cynamon i słodką paprykę. Następnie dodaj sos pomidorowy, dopraw płatkami drożdżowymi, syropem klonowym i solą. Jeśli jest zbyt gęsty możesz rozrzedzić go wodą. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw by warzywa puściły wodę, następnie bardzo dobrze odciśnij (na sicie lub przez ścierkę). Dodaj mąkę z ciecierzycy i przyprawy, dokładnie wymieszaj i formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Smaż na rozgrzanym, głębokim oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Podawaj z sosem. Smacznego!

 


Related Posts

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Uwielbiam kotlety warzywne. Lubię je mieć w swojej lodówce, wystarczy trochę świeżej sałaty i warzyw i mamy pyszny obiad. Czasem też kładę takiego kotlecika na kromkę chleba i zjadam z ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Warunkiem jednak jest to, by były one lekkie czyli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *