Kofty z cukinii


Przywiozłam od mamy dwie ogromne cukinie i pomyślałam, że mogę z niej zrobić jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie kofty. Uwielbiam te małe chrupiące kuleczki, pełne aromatycznych przypraw. Do tego przepyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Powiem tylko jedno – odlot!

Składniki na 2 porcje:

0,5 kg cukinii

1 marchewka

3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub więcej)

1/2 łyżeczki garam masala

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta mielonej kozieradki

olej kokosowy do smażenia

Sos:

5 pomidorów lima

10 śliwek

1/2 łyżeczki płatków drożdżowych

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu cejlońskiego

szczypta słodkiej papryki

szczypta curry

syrop klonowy lub inne słodzidło

woda

sól

Przygotowanie:

Pomidory przekrój wzdłuż na pół, śliwki wypestkuj, upiecz wszystko w 200 stopniach (około 20 minut). Upieczone pomidory i śliwki obierz ze skórki, a następnie zblenduj. Na suchej patelni podpraż chwilę curry, kurkumę, cynamon i słodką paprykę. Następnie dodaj sos pomidorowy, dopraw płatkami drożdżowymi, syropem klonowym i solą. Jeśli jest zbyt gęsty możesz rozrzedzić go wodą. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw by warzywa puściły wodę, następnie bardzo dobrze odciśnij (na sicie lub przez ścierkę). Dodaj mąkę z ciecierzycy i przyprawy, dokładnie wymieszaj i formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Smaż na rozgrzanym, głębokim oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Podawaj z sosem. Smacznego!

 


Related Posts

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Przerośnięte, wielgachne cukinie to dla mnie zawsze problem. Bo co z nimi zrobić? Są znacznie mniej soczyste i aromatyczne niż wtedy, gdy są młodziutkie. Dostałam dwie od mamy i męczyłam się  już z nimi strasznie, w końcu wpadłam na genialny pomysł. Zapiekanka! Aromatyczna i bardzo […]

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym i brokułem

Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym i brokułem

Makaron nie gości u mnie zbyt często, ale bardzo go lubię, szczególne penne. Trudno jest jednak znaleźć taki makaron, który byłby bez glutenu i bez kukurydzy. Kupiłam ostatnio penne z brązowego ryżu i jest naprawdę fajny, nie rozpada się podczas gotowania i smakuje znakomicie. Do […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *