Zapiekany makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym i brokułem


Makaron nie gości u mnie zbyt często, ale bardzo go lubię, szczególne penne. Trudno jest jednak znaleźć taki makaron, który byłby bez glutenu i bez kukurydzy. Kupiłam ostatnio penne z brązowego ryżu i jest naprawdę fajny, nie rozpada się podczas gotowania i smakuje znakomicie. Do tego przepyszny sos z pomidorów i cukinii oraz brokuły  i mamy danie idealne.

Składniki:

2 pomidory (użyłam limy)

1 mała cukinia

1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1 ząbek czosnku

1/3 brokuła

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

1/2 opakowania makaronu penne (u mnie z brązowego ryżu)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj aldente. W garnku rozgrzej masło/olej i wrzuć przeciśnięty ząbek czosnku, suszoną bazylię, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę. Smaż chwilę, a następnie podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodaj płatki drożdżowe, zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Brokuła podziel na małe różyczki, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj dwie minuty. Zahartuj zimną wodą. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem, dodaj brokuła i zapiekaj przez 10 minut w 200 stopniach. Smacznego!

 


Related Posts

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Przerośnięte, wielgachne cukinie to dla mnie zawsze problem. Bo co z nimi zrobić? Są znacznie mniej soczyste i aromatyczne niż wtedy, gdy są młodziutkie. Dostałam dwie od mamy i męczyłam się  już z nimi strasznie, w końcu wpadłam na genialny pomysł. Zapiekanka! Aromatyczna i bardzo […]

Kofty z cukinii

Kofty z cukinii

Przywiozłam od mamy dwie ogromne cukinie i pomyślałam, że mogę z niej zrobić jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie kofty. Uwielbiam te małe chrupiące kuleczki, pełne aromatycznych przypraw. Do tego przepyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Powiem tylko jedno – odlot! Składniki na 2 porcje: 0,5 kg […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *