Lato to idealna pora na lekkie sałatki i na niebanalne połączenia warzyw z owocami. A ponieważ jestem u rodziców i mam dostęp do owoców z maminego ogródka to testuję takie połączenia. Słodki, mączysty batat idealnie skomponował się ze słodko-kwaśnym agrestem i orzeźwiającym ogórkiem.
Składniki na 2 porcje:
1 mały batat
1-2 ogórki gruntowe
2 garście czerwonego agrestu
ulubiona sałata
świeże zioła- u mnie melisa
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka syropu klonowego/ z agawy
1 łyżka octu malinowego
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Batata obierz i pokrój na duże kawałki, następnie natrzyj go olejem kokosowym, wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut. Ogórka obierz ze skóry, a następnie pokrój go w dowolne kształty. Ja zrobiłam wstążki za pomocą obieraczki. Na talerze wyłóż liście sałaty, ogórka oraz agrest. Dodaj zioła i polej dressingiem (wszystkie składniki wymieszaj aż do uzyskania emulsji).