Sałatka z pieczonym batatem i agrestem


Lato to idealna pora na lekkie sałatki i na niebanalne połączenia warzyw z owocami. A ponieważ jestem u rodziców i mam dostęp do owoców z maminego ogródka to testuję takie połączenia. Słodki, mączysty batat idealnie skomponował się ze słodko-kwaśnym agrestem i orzeźwiającym ogórkiem.

Składniki na 2 porcje:

1 mały batat

1-2 ogórki gruntowe

2 garście czerwonego agrestu

ulubiona sałata

świeże zioła- u mnie melisa

Dressing:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka syropu klonowego/ z agawy

1 łyżka octu malinowego

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Batata obierz i pokrój na duże kawałki, następnie natrzyj go olejem kokosowym, wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut. Ogórka obierz ze skóry, a następnie pokrój go w dowolne kształty. Ja zrobiłam wstążki za pomocą obieraczki. Na talerze wyłóż liście sałaty, ogórka oraz agrest. Dodaj zioła i polej dressingiem (wszystkie składniki wymieszaj aż do uzyskania emulsji).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *