Zielone pierogi z groszkiem i fenkułem


Bardzo lubię pierogi, ale tylko takie nadziane dużą ilością warzywnego lub owocowego farszu. Konieczne też bezglutenowe. Nie przepadam za ich lepieniem, ale jak się odpowiednio nastawię i wymyślę sobie na przykład taki fantastyczny farsz, jak ten z zielonego groszku i fenkułu to wyjścia nie ma -lepić trzeba.

Farsz był efektem kombinowania ze składnikami, które może jeść moja córka, musiałam zneutralizować jedynie jakoś groszek (chodzi o zawartość fruktozy oraz o  działanie wzdymające). Fenkuł to był strzał w dziesiątkę! Pyszne, zielone pierogi z warzywnym, lekkim farszem polecają się na obiad czy kolację. Pycha!

Składniki:

150 g mąki gryczanej

150 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka chlorelli lub spiruliny

ok. 180 ml wrzątku

Farsz:

1 szklanka zielonego groszku

1/2 fenkuła

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

kilka listków mięty

pieprz, sól

Przygotowanie:

Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Fenkuła pokrój drobno i usmaż na oleju. Ugotowany groszek zmiksuj na gładką masę z usmażonym fenkułem. Dopraw solą, pieprzem, drobno posiekaną miętą i płatkami drożdżowymi.

W dużej misce umieść mąkę, chlorellę, sól i dodaj gorącą wodę. Mieszaj łyżką, a gdy ciasto przestanie parzyć wyrabiaj je ręką. Na oprószonym mąką blacie/stolnicy rozwałkuj ciasto (najlepiej wziąć około 1/3 masy). Gdy ciasto zbyt mocno się klei (może to zależeć od rodzaj mąki) dodaj odrobię mąki więcej i wyrób ponownie. Wałek też dobrze oprószyć mąką. Wytnij duże koła, nałóż łyżkę farszu i sklej. Ja zawsze używam  maszynki do składania pierogów, bo są wtedy takie równiutkie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 1 minutę od wypłynięcia. Ważne! Jeśli chcesz pierogi zostawić do odsmażenia i nie lubisz tak, jak ja takich prosto z wody to wyciągając wrzuć je na chwilę do miski z zimną wodą by pozbyć się nadmiaru skrobi. A potem przełóż je koniecznie! na talerz wysmarowany oliwą w taki sposób, by się nie stykały. Inaczej skleją się i uszkodzą przy próbie oderwania ich od talerza.

Smacznego!


Related Posts

Hummus z zielonego groszku

Hummus z zielonego groszku

Kocham wszelkie strączkowe pasty, a hummus po prostu ubóstwiam. Staram się nie łączyć ich z pieczywem, bo źle to znoszę, dlatego najczęściej zjadam go ze świeżymi warzywami. Marchewka, burak, ogórek, papryka i miska pysznego hummusu, no po prostu poezja. Tym razem przygotowałam hummus z zielonego […]

Komosa ryżowa z bobem i cukinią

Komosa ryżowa z bobem i cukinią

Odkąd na straganach pojawił się bób, a potem zielony groszek jadam je codziennie jako przekąskę lub wykorzystuję do przygotowania obiadu. Preferuję szybkie obiady z patelni by móc jak najwięcej czasu poświęcać córce. Tym razem na patelnię trafiła kolorowa komosa ryżowa, groszek, bób i zielona cukinia. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *