Ciasto owsiane z borówkami


Dawno nic nie piekłam, a już tak, żeby zrobić przyjemność sobie to już w ogóle nie pamiętam kiedy. Wczoraj jednak była okazja. Moje imieniny. Ciasto szybkie, bez konieczności używania miksera, bo takie są u mnie w domu koniecznością. Najbardziej ucieszyła się z niego Dalia, bo ja zjadłam dwa małe kawałeczki, a ona całą resztę. Wilgotne, słodkie, owocowe i pyszne.

Składniki na średniej wielkości tortownicę:

1 i 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

1 szklanka mąka gryczana

4 jajka

1/2 szklanki cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów

1 szklanka wody

1/4 szklanki płynnego masła klarowanego lub oleju kokosowego

3/4 szklanki borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na gładkie ciasto. Możesz użyć blendera lub robota. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Na wierzchu ułóż borówki.  Piecz 25 minut w 160 stopniach.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *