Dawno nic nie piekłam, a już tak, żeby zrobić przyjemność sobie to już w ogóle nie pamiętam kiedy. Wczoraj jednak była okazja. Moje imieniny. Ciasto szybkie, bez konieczności używania miksera, bo takie są u mnie w domu koniecznością. Najbardziej ucieszyła się z niego Dalia, bo ja zjadłam dwa małe kawałeczki, a ona całą resztę. Wilgotne, słodkie, owocowe i pyszne.
Składniki na średniej wielkości tortownicę:
1 i 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka mąka gryczana
4 jajka
1/2 szklanki cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu i fosforanów
1 szklanka wody
1/4 szklanki płynnego masła klarowanego lub oleju kokosowego
3/4 szklanki borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na gładkie ciasto. Możesz użyć blendera lub robota. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Na wierzchu ułóż borówki. Piecz 25 minut w 160 stopniach.