Kurki karmelizowane z fasolką szparagową i cebulą


Rzadko ostatnio przygotowuję dania tylko dla siebie. Zazwyczaj szkoda mi na to czasu. Jednak w tym sezonie obok kurek nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam grzyby, no po prostu uwielbiam. Mogłabym jeść codziennie. A kurki są tak pyszne, że naprawdę trudno mi zrozumieć jak można ich nie lubić. A można, bo np. mój mąż ich nie tyka. Więcej dla mnie:) Te smażone, skarmelizowane kurki z zieloną fasolką to po prostu taki sztos, że już nie mogę się doczekać powtórki. Koniecznie musicie tego spróbować!


Składniki na 1 porcję:

100 g kurek

4 dymki

2 garście zielonej fasolki szparagowej

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka syropu klonowego

pieprz, sól

opcjonalnie 1 łyżka palonego masła

Przygotowanie:

Kurki umyj i dokładnie oczyść. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, dymkę na ćwiartki. Na patelni  lub w garnku rozpuść olej, wrzuć wszystkie składniki wraz z syropem klonowym i smaż aż warzywa zmiękną, ale na tyle krótko by fasolka zachowała swoją chrupkość. Dopraw. Ekstremalnie pyszny smak uzyskasz dodając odrobinę palonego masła.


Related Posts

Smażona fasolka szparagowa z marchewką na ostro

Smażona fasolka szparagowa z marchewką na ostro

Fasolka szparagowa to obowiązkowy dodatek do obiadu w sezonie letnim! Osobiście nie lubię mrożonej fasolki, szczególnie zielonej, dlatego jadam ją tylko latem. Kiedy znudzi mi się taka z wody to kombinuję i powstają takie fantastyczne przepisy. Tą przystawką zachwycał się nawet mój mąż, który jeśli […]

Placki z mąki z ciecierzycy z kurkami

Placki z mąki z ciecierzycy z kurkami

Wracam do gotowania po krótkim urlopie! Wczasy z opcją pełnego wyżywienia są super, ale ja jestem stanowczo zbyt wymagająca na coś takiego. Zachowywałam się na nich jak krytyk kulinarny 🙂 . Nic nie poradzę na to, że mam taką zasadę , iż jedzenie ma być […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *