Lato to zdecydowanie czas na pyszne, świeże i pełne smaku warzywa! I to właśnie od nich najlepiej zacząć dzień. Mam dla Was 5 pysznych i pełnych warzyw propozycji. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Pyszne omletowe wrapy, różowe naleśniki czy lekkie sałatki z kromką chleba to idealny początek dnia!
Omletowe wrapy
Składniki:
3 jajka
3 liście sałaty
młode pieczone marchewki
rzeżucha/szczypiorek/natka pietruszki
1-2 ogórki gruntowe
plasterki podsmażonej cukinii
salsa verde:
1 pęczek natki marchewki/pietruszki/liście kalarepy lub jakiekolwiek inne zielsko
1 mały ząbek czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (dla osób z zespołem jelita drażliwego)
1/3-1/2 szklanki oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
sól
Przygotowanie:
Wybijamy 1 jajko do miseczki, roztrzepujemy ze szczyptą soli i smażymy na natłuszczonej patelni cienki omlet. Tak samo robimy z pozostałymi jajkami. Składniki na salsę blendujemy. Omlety smarujemy salsa verde, kładziemy liść sałaty, pieczone marchewki, słupki świeżego ogórka i plasterki podsmażonej cukinii i rzeżuchę. Na wierzch dokładamy jeszcze odrobinę salsy i zawijamy. Smacznego!
Różowe naleśniki
Składniki na około 9 naleśników:
1 mały burak ugotowany na parze (nieobrany)
2 jajka
200 g mąki gryczanej
ok. 350 ml wody
szczypta soli
Do podania: majonez – najlepiej domowy, awokado, sałata, ogórek, natka pietruszki/ szczypior/ koperek, pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Buraka obieramy i kroimy na cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i blendujemy na gładkie ciasto. Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni. Naleśniki smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, połówki pomidorków, kawałki awokado, ogórka i zieleninę. Smacznego!
Sałatka z pomidorów i porzeczek
Składniki:
2 żółte pomidory
2 czerwone pomidory
garść czerwonych porzeczek
kilka listków mięty
garść listków koperku
świeżo mielony pieprz
Dressing:
1 łyżeczka miodu/melasy/syropu z agawy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Miętę i koperek drobno siekamy. Składniki na dressing dokładnie ze sobą łączymy chwilę mieszając.Wszystko umieszczamy w misce i zalewamy dressingiem.
Sałatka z brokułem i fasolką szparagową
Składniki na 2 spore porcje:
1/2 brokuła
250 g fasolki szparagowej (u mnie mamucia)
garść ziaren konopi
1-2 pomidory
świeże zioła: szałwia, bazylia, tymianek, lubczyk, oregano lub inne ulubione
Dressing:
1 ząbek czosnku
4 łyżki niefiltrowanej tłoczonej na zimno oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki i zalewamy wrzątkiem. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pomidora kroimy na ćwiartki. Czosnek wraz z solą ucieramy w moździerzu powoli dodając oliwę, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Warzywa wrzucamy do miski lub układamy na talerzu, dodajemy konopie i świeże zioła-całe listki lub posiekane i zalewamy dressingiem.
Sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego
Składniki:
1/2 kalafiora
5 łodyg selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 pęczka natki pietruszki
majonez (u mnie 3 łyżki)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Seler i kalafior podzielony na różyczki myjemy i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor. Upieczone warzywa kroimy drobno, dodajemy natkę pietruszki, cebulę, słonecznik i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.