5 pomysłów na letnie śniadania


Lato to zdecydowanie czas na pyszne, świeże i pełne smaku warzywa! I to właśnie od nich najlepiej zacząć dzień. Mam dla Was 5 pysznych i pełnych warzyw propozycji. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Pyszne omletowe wrapy, różowe naleśniki czy lekkie sałatki z kromką chleba to idealny początek dnia!

Omletowe wrapy 

Składniki:

3 jajka

3 liście sałaty

młode pieczone marchewki

rzeżucha/szczypiorek/natka pietruszki

1-2 ogórki gruntowe

plasterki podsmażonej cukinii

salsa verde:

1 pęczek natki marchewki/pietruszki/liście kalarepy lub jakiekolwiek inne zielsko

1 mały ząbek czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (dla osób z zespołem jelita drażliwego)

1/3-1/2 szklanki oliwy

1 łyżka płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

Wybijamy 1 jajko do miseczki, roztrzepujemy ze szczyptą soli i smażymy na natłuszczonej patelni cienki omlet. Tak samo robimy z pozostałymi jajkami. Składniki na salsę blendujemy. Omlety smarujemy salsa verde, kładziemy liść sałaty, pieczone marchewki, słupki świeżego ogórka i plasterki podsmażonej cukinii i rzeżuchę. Na wierzch dokładamy jeszcze odrobinę salsy i zawijamy. Smacznego!

 

Różowe naleśniki

Składniki na około 9 naleśników:

1 mały burak ugotowany na parze (nieobrany)

2 jajka

200 g mąki gryczanej

ok. 350 ml wody

szczypta soli

Do podania: majonez – najlepiej domowy, awokado, sałata, ogórek, natka pietruszki/ szczypior/ koperek, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Buraka obieramy i kroimy na cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i blendujemy na gładkie ciasto. Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni.  Naleśniki smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, połówki pomidorków, kawałki awokado, ogórka i zieleninę. Smacznego!

Sałatka z pomidorów i porzeczek

Składniki:

2 żółte pomidory

2 czerwone pomidory

garść czerwonych porzeczek

kilka listków mięty

garść listków koperku

świeżo mielony pieprz

Dressing:

1 łyżeczka miodu/melasy/syropu z agawy

2 łyżeczki musztardy

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Miętę i koperek drobno siekamy. Składniki na dressing dokładnie ze sobą łączymy chwilę mieszając.Wszystko umieszczamy w misce i zalewamy dressingiem.

Sałatka z brokułem i fasolką szparagową

Składniki na 2 spore porcje:

1/2 brokuła

250 g fasolki szparagowej (u mnie mamucia)

garść ziaren konopi

1-2 pomidory

świeże zioła: szałwia, bazylia, tymianek, lubczyk, oregano lub inne ulubione

Dressing:

1 ząbek czosnku

4 łyżki niefiltrowanej tłoczonej na zimno oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki i zalewamy wrzątkiem. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pomidora kroimy na ćwiartki. Czosnek wraz z solą ucieramy w moździerzu powoli dodając oliwę, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Warzywa wrzucamy do miski lub układamy na talerzu, dodajemy konopie i świeże zioła-całe listki lub posiekane i zalewamy dressingiem.

Sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego

Składniki:

1/2 kalafiora

5 łodyg selera naciowego

1/2 czerwonej cebuli

1/4 szklanki ziaren słonecznika

1/2 pęczka natki pietruszki

majonez  (u mnie 3 łyżki)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Seler i kalafior podzielony na różyczki  myjemy i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor. Upieczone warzywa kroimy drobno, dodajemy natkę pietruszki, cebulę, słonecznik i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *