Kalafiornica z kapustą


Kalafiornica to moje ulubione śniadanie z czasów, gdy nie mogłam córce podawać jajek. Na blogu znajdziecie na nią podstawowy przepis. Ostatnio jednak odkryłam jej jeszcze lepszą  wersję- z gotowaną młodą kapustą. Spróbujcie koniecznie, bo to jest pyszne, ciepłe i bardzo warzywne danie. Idealny początek dnia!

Składniki na 2 -3 porcje:

1/2  kalafiora

1/2 kapusty

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

1/3 łyżeczki kurkumy

olej kokosowy

pieprz, sól (można użyć soli kala namak, ale ja jej nie lubię)

szczypiorek

Przygotowanie:

Kalafiora i kapustę gotujemy, następnie kroimy drobno i podsmażamy na oleju z kurkumą, następnie dodajemy płatki drożdżowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze szczypiorkiem. Smacznego!

 


Related Posts

Makaron z młodą kapustą i papryką

Makaron z młodą kapustą i papryką

Uwielbiam młodą kapustę. Mogłabym ją jeść do wszystkich posiłków. Zatęskniłam ostatnio za smakiem makaronu z kapustą, który pamiętam z dzieciństwa. Mój przepis nie zawiera jednak kiełbasy. Dodałam za to podsmażoną paprykę. Wyszło przepysznie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 cebula olej do […]

Młoda kapusta smażona z marchewką

Młoda kapusta smażona z marchewką

Młoda kapusta nie wymaga zbyt dużej oprawy. I smakuje dobrze nawet bez boczku czy kiełbasy 😀 Łapcie przepis na prostą i delikatną w smaku kapustę curry z młodą marchewką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 główka młodej kapusty 4 młode marchewki 1 dymka 1/2 szklanki zielonego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *