A’la musaka z kapustą i bakłażanem


Kocham zapiekanki, ale nie zawsze chce mi się je robić. Ta jest trochę czasochłonna, bo wiele rzeczy trzeba do niej przygotować, ale jej smak wynagradza wszystko. Wegańska musaka z kapusty, faszerowana kaszą jaglaną i bakłażanem, do tego beszamel i naprawdę trudno się oderwać. Jest przepyszna!

 

Składniki:

5 liści kapusty

Farsz:

1 bakłażan

1/2 szklanki kaszy jaglanej

3 zielone papryki

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

szczypta kurkumy

pęczek natki pietruszki

pieprz, sól

Beszamel:

3 łyżki płynnego oleju kokosowego

3 łyżki mąki ryżowej

1/2 szklanki wody

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz, sól

Na wierzch (opcjonalnie): 2 łyżki startego na tarce chleba gryczanego, 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych, 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Z papryk wyciągamy gniazda nasienne, nacieramy olejem kokosowym i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bakłażana kroimy w kostkę i wykładamy na blachę obok papryki pieczemy wszystko w 180 stopniach aż warzywa zmiękną około 20-30 minut. Bakłażan powinien być gotowy wcześniej, więc trzeba go wyjąć najpierw. Upieczone papryki dobrze jest zaparzyć-przekładamy je do miseczki i nakrywamy ją talerzem – ułatwi to zdejmowanie skórki.  Liście kapusty gotujemy w wodzie lub na parze. Papryki obieramy ze skórki i blendujemy na gładko.  Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, a następnie zalewamy woda i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kaszę jaglaną łączymy z pieczonym bakłażanem, zblendowanymi paprykami, posiekaną natką pietruszki i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Beszamel.W rondelku umieszczamy olej i mąkę, przesmażamy i cały czas mieszając stopniowo wlewamy wodę. Dodajemy płatki drożdżowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W niewielkim naczyniu żaroodpornym układamy połowę ugotowanych liści kapusty,na to wykładamy farsz, potem beszamel i resztę kapusty. Wierzch posypałam tartym chlebem gryczanym. Zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!


Related Posts

Makaron z młodą kapustą i papryką

Makaron z młodą kapustą i papryką

Uwielbiam młodą kapustę. Mogłabym ją jeść do wszystkich posiłków. Zatęskniłam ostatnio za smakiem makaronu z kapustą, który pamiętam z dzieciństwa. Mój przepis nie zawiera jednak kiełbasy. Dodałam za to podsmażoną paprykę. Wyszło przepysznie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 cebula olej do […]

Młoda kapusta smażona z marchewką

Młoda kapusta smażona z marchewką

Młoda kapusta nie wymaga zbyt dużej oprawy. I smakuje dobrze nawet bez boczku czy kiełbasy 😀 Łapcie przepis na prostą i delikatną w smaku kapustę curry z młodą marchewką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 główka młodej kapusty 4 młode marchewki 1 dymka 1/2 szklanki zielonego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *