Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego limonkowego smaku i aromatu, przez co ciasteczka smakują po prostu obłędnie!
Składniki na 9 dużych ciastek:
1/2 kubka (300 ml) bezglutenowych płatków owsianych
2 długie łodygi rabarbaru
1 duże jajko
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego o stałej konsystencji
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mąki gryczanej
garść kaffiru
Przygotowanie:
Liście kaffiru ucieramy w moździerzu, twarde nerwy liści wyrzucamy. Łodygi rabarbaru drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po łyżce masy i spłaszczamy na kształt ciastek. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.