Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem


Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego limonkowego smaku i aromatu, przez co ciasteczka smakują po prostu obłędnie!

 

Składniki na 9 dużych ciastek:

1/2 kubka (300 ml) bezglutenowych płatków owsianych

2 długie łodygi rabarbaru

1 duże jajko

2-3 łyżki ksylitolu

1 łyżka oleju kokosowego o stałej konsystencji

3 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki mąki gryczanej

garść kaffiru

Przygotowanie:

Liście kaffiru ucieramy w moździerzu, twarde nerwy liści wyrzucamy. Łodygi rabarbaru drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po łyżce masy i spłaszczamy na kształt ciastek. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

 


Related Posts

Kokosowa panna cotta z rabarbarem

Kokosowa panna cotta z rabarbarem

Panna cotta i wszelkiego typu galaretki to jest coś, za czym bardzo tęsknię. Żebyście wiedzieli ile ja wiader owocowych galaretek zjadłam! A ile razy mieszałam je z lodami waniliowymi! A jakie to było dobre! Tęsknię za niektórymi smakami i nie ma co ukrywać, że zdrowa […]

Ciastka cynamonowo-karobowe z ciecierzycy

Ciastka cynamonowo-karobowe z ciecierzycy

Dawno nie było zdrowych słodyczy więc tadaam! Pyszne, mięciutkie ciasteczka dla wyjątkowych łasuchów, bo wyszły mega słodkie. Takie ciasteczka można śmiało wcinać na śniadanie z jogurtem naturalnym albo jako deser do kawy czy herbaty. Młodzieży można zapakować jako słodką przekąskę do szkoły, a samemu zabrać do […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *