Twarożek z ogórkiem i czosnkiem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam go. Kojarzy mi się z latem, ogórkami prosto z maminego ogródka i pysznymi kolacjami. Teraz częściej przygotowuję go na śniadanie i zawsze w wersji roślinnej. Twarożek z migdałów jest przepyszny i naprawdę nie tęsknię za zwykłym.
Składniki na 1 porcję:
100 g migdałów blanszowanych
1 mały ząbek czosnku
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1/3 długiego ogórka lub 1 gruntowy
1/2 pęczka szczypiorku
pieprz, sól
Przygotowanie:
Migdały zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc by namokły. Rano migdały odcedzamy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, płatki drożdżowe, szczyptę soli i wodę. Wszystko blendujemy. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do twarożku. Doprawiamy pieprzem i solą.