Twarożek migdałowy z czosnkiem i ogórkiem


Twarożek z ogórkiem i czosnkiem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam go. Kojarzy mi się z latem, ogórkami prosto z maminego ogródka i pysznymi kolacjami. Teraz częściej przygotowuję go na śniadanie i zawsze w wersji roślinnej. Twarożek z migdałów jest przepyszny i naprawdę nie tęsknię za zwykłym.

Składniki na 1 porcję:

100 g migdałów blanszowanych

1 mały ząbek czosnku

1/3 szklanki wody

1 łyżeczka płatków drożdżowych

1/3 długiego ogórka lub 1 gruntowy

1/2 pęczka szczypiorku

pieprz, sól

Przygotowanie:

Migdały zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc by namokły. Rano migdały odcedzamy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, płatki drożdżowe, szczyptę soli i wodę. Wszystko blendujemy. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do twarożku. Doprawiamy pieprzem i solą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *