Kokosowa panna cotta z rabarbarem


Panna cotta i wszelkiego typu galaretki to jest coś, za czym bardzo tęsknię. Żebyście wiedzieli ile ja wiader owocowych galaretek zjadłam! A ile razy mieszałam je z lodami waniliowymi! A jakie to było dobre! Tęsknię za niektórymi smakami i nie ma co ukrywać, że zdrowa dieta to same ochy i achy. Czasami ma się ochotę zgrzeszyć i to porządnie. No i czasem dla zdrowia psychicznego można to zrobić. Ale tym razem nie będzie grzeszenia tylko zdrowa, pyszna i bezcukrowa panna cotta z rabarbarem. Lubię połączenie mleka kokosowego z rabarbarem. Kokos bardzo łagodzi jego kwasowość i razem tworzą doskonałą całość. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 4 porcje:

2 duże łodygi rabarbaru

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka agaru

ksylitol/erytrol/syrop z agawy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do połowy wysokości. Gotujemy aż woda wyparuje, a rabarbar się rozpadnie. Połowę musu z rabarbaru odkładamy i dosładzamy do smaku- to będzie polewa do naszej panna cotty. Resztę pozostawioną w garnku zalewamy mlekiem kokosowym (odbieramy 2 łyżki mleka do kubeczka), dodajemy agar i dosładzamy do smaku u mnie 2 łyżki ksylitolu. Zagotowujemy, gdy mleko zacznie wrzeć gotujemy jeszcze minutę. Następnie odebrane mleko kokosowe łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając mleko dodajemy rozpuszczoną mąkę. Chwilę gotujemy, a następnie przelewamy gotową masę do małych filiżanek.  Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce. Gdy panna cotta stężeje wyjmujemy ją z filiżanek i podajemy z musem z rabarbaru. Smacznego!


Related Posts

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego […]

Marynowane, młode ziemniaki i rabarbarowy sos barbecue

Marynowane, młode ziemniaki i rabarbarowy sos barbecue

Rabarbar w wytrawnej wersji? Czemu nie! Majówkę czas zacząć, a wraz z nią grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu. Ale co na wegetariańskiego grilla? Oczywiście warzywa, wege burgery i wege kiełbaski. A do tego wszystkiego koniecznie sosy. Rabarbarowy sos barbecue na pewno zaskoczy Waszych znajomych […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *