Kotlety z ryżu i botwinki


Botwinka to kolejna królowa wiosny zaraz po rzodkiewce. Rzadko jednak przygotowuję z niej  zupę, najczęściej duszę ją z czosnkiem i podaję z jajkiem sadzonym lub dodaję do kotletów. Na przykład tych, ryżowych. Są przepyszne.

Składniki na około 10 małych kotletów:

3/4 szklanki brązowego ryżu

1 pęczek botwinki

1 średnia czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka płatków drożdżowych

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

2-3 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Botwinkę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej/masło klarowane, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną cebulę i łodygi botwinki,  chwilę smażymy, gdy zmiękną dorzucamy posiekane liście botwinki. Połowę ugotowanego i przestudzonego ryżu lekko blendujemy. Cały ryż mieszamy z usmażoną  z cebulą i czosnkiem botwinką, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Na koniec dodajemy mąkę ryżową, formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor.


Related Posts

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł! Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *