Farinata z boczniakami, pomidorkami i szparagami


Mam wrażenie, że ostatnio popadłam w jakąś jedzeniową rutynę. Ciągle to samo. Wzięłam się więc za siebie, żeby trochę urozmaicić to nasze codzienne menu i przygotowałam na obiad farinatę z zielonymi szparagami, boczniakami i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Farinata jest bardzo prosta w wykonaniu, a ta wyszła wyjątkowo piękna i bardzo smaczna. Podałam ją z pomidorowym sosem do kofty na mleku kokosowym i gotowanym kalafiorem oraz fasolką szparagową. Miła odmiana.

Składniki:

150 g mąki z ciecierzycy

300 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki oregano

1 łyżka  oliwy

100 g boczniaków

4-5 sztuk zielonych szparagów

5-6 pomidorków koktajlowych

olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól, łyżkę oliwy, płatki drożdżowe, oregano i odstawiamy na 1-2 godziny aż napęcznieje. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na oleju z odrobiną soli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia(forma powinna być na tyle duża, żeby farinata nie była wyższa niż 1 cm, najlepiej sprawdzi się kwadratowa blacha lub naczynie żaroodporne) wykładamy papierem do pieczenia, który następnie natłuszczamy oliwą/olejem (ważne! inaczej trudno będzie farinatę odkleić) i wylewamy na nią masę. Na wierzchu układamy boczniaki , pokrojone na kawałki szparagi oraz pomidorki. Pieczemy około 25-30 minut aż farinata będzie złocista i chrupiąca. Podajemy z sałatą, gotowanymi warzywami i sosami np. z tym . Smacznego!


Related Posts

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Sezon szparagowy w pełni, więc u mnie nieustannie pęczek białych lub zielonych szparagów jest w lodówce. Żeby się nie nudziły, wymyślam coraz to nowe dania z ich udziałem. Dzisiaj chciałam Wam pokazać bardzo prosty, ale przepyszny przepis. Mięta, cytryna i szparagi to pyszne, orzeźwiające połączenie. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *