Sałatka z zielonych szparagów i rzodkiewki


Na świątecznym stole zazwyczaj brakuje mi warzyw. W drugi dzień Świąt jadę do rodziców i wiem, że moja mama na pewno przygotuje osiem rodzajów kotletów, białą kiełbasę, trzy rodzaje szynki i 3 blachy glutenowego, nabiałowego i i baaardzo słodkiego ciasta. Kiedy sama przygotowuję stół wielkanocny to jest on bardzo zielony! Warzywa w różnych postaciach i mały talerzyk mięsny dla mojego męża. A w tym roku mamy to szczęście, że Święta są późno i są już pierwsze rzodkiewki oraz szparagi! Dlatego serdecznie namawiam Was, by zagościły one na Waszych stołach w postaci przepysznej, lekkiej i bardzo zdrowej sałatki!

Składniki:

6 sztuk zielonych szparagów

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

1/4 szklanki oliwy

1 garść ugotowanej fasoli pinto lub innej

kilka kropli soku z cytryny

kilka liści ulubionej sałaty lub dowolne, jadalne chwasty np. listki mniszka

pieprz, sól

Przygotowanie:

Szparagi obieramy i kroimy w cienkie słupki, rzodkiewkę w półplasterki, dodajemy fasolę i porwane liście sałaty. Liście natki pietruszki blendujemy z oliwą, czosnkiem i płatkami drożdżowymi, doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i takim dressingiem polewamy sałatkę.


Related Posts

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Sezon szparagowy w pełni, więc u mnie nieustannie pęczek białych lub zielonych szparagów jest w lodówce. Żeby się nie nudziły, wymyślam coraz to nowe dania z ich udziałem. Dzisiaj chciałam Wam pokazać bardzo prosty, ale przepyszny przepis. Mięta, cytryna i szparagi to pyszne, orzeźwiające połączenie. […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *