Sałatka jajeczna z chrzanem i awokado


Święta wielkanocne kojarzą mi się ze stołem pełnym jajek, kolorowych sałatek oraz przekąsek. Sałatki z jajkiem są zawsze mile widziane, bo można do nich wykorzystać pozostałe ze święconki,  ugotowane na twardo jajka. W dodatku tę sałatkę przygotujecie w kilka minut, a efekt palce lizać!

Składniki:

4 jajka na twardo

3-4 rzodkiewki

1/2 dużego awokado

2 garście rzeżuchy

2 łyżeczki tartego chrzanu

2 łyżeczki oliwy

pieprz, sól

Przygotowanie:

Jajko, rzodkiewki i awokado kroimy na duże cząstki, rzeżuchę siekamy. Wszystko doprawiamy oliwą, chrzanem, solą i pieprzem.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *