Jajka faszerowane marchewką i papryką w skorupkach


Wielkanoc tuż tuż. Bardzo lubię te święta. Głównie dlatego, że nie mam przed nimi takiej spiny jak przed Bożym Narodzeniem. Nie trzeba już miesiąc wcześniej szykować jedzenia. A potrawy na wielkanocnym stole są lekkie i kolorowe. Przynajmniej na moim tak jest 🙂

Dla mnie dania Wielkanocne to przede wszystkim jajka, jajka i jeszcze raz jajka. Uwielbiam je jeść i robię je w wielu wariantach. Jajka faszerowane w skorupkach to jedna  z moich ulubionych propozycji. Tym razem nafaszerowałam je papryką i marchewką. No palce lizać po prostu!

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 marchewka

1/2 czerwonej papryki

szczypta czarnej gorczycy (opcjonalnie)

szczypta suszonej bazylii

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

1/2 pęczka natki pietruszki

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

dowolna mąka bezglutenowa do obtoczenia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Marchew obieramy i wraz z papryką kroimy na drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło/olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz bazylię i gorczycę smażymy chwilę, a następnie podlewamy odrobina wody i dusimy az zmiękną. Wodę odparowujemy. Ugotowane jajka przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół, skorupki wydrążamy. Jajka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy uduszone warzywa i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Farsz wkładamy do skorupek, wierzch obtaczamy w mące i smażymy na złoto.

 


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *