Wielkanoc tuż tuż. Bardzo lubię te święta. Głównie dlatego, że nie mam przed nimi takiej spiny jak przed Bożym Narodzeniem. Nie trzeba już miesiąc wcześniej szykować jedzenia. A potrawy na wielkanocnym stole są lekkie i kolorowe. Przynajmniej na moim tak jest 🙂
Dla mnie dania Wielkanocne to przede wszystkim jajka, jajka i jeszcze raz jajka. Uwielbiam je jeść i robię je w wielu wariantach. Jajka faszerowane w skorupkach to jedna z moich ulubionych propozycji. Tym razem nafaszerowałam je papryką i marchewką. No palce lizać po prostu!
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
szczypta czarnej gorczycy (opcjonalnie)
szczypta suszonej bazylii
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
1/2 pęczka natki pietruszki
olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
dowolna mąka bezglutenowa do obtoczenia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Marchew obieramy i wraz z papryką kroimy na drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło/olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz bazylię i gorczycę smażymy chwilę, a następnie podlewamy odrobina wody i dusimy az zmiękną. Wodę odparowujemy. Ugotowane jajka przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół, skorupki wydrążamy. Jajka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy uduszone warzywa i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Farsz wkładamy do skorupek, wierzch obtaczamy w mące i smażymy na złoto.