Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami


Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i mikroelementów!

Składniki na około 10 -12 placków

130 g kaszy gryczanej niepalonej

szczypta soli

2 garście listków pokrzywy

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wody

Do podania:

domowy ajvar lub keczup

2 marchewki

1/3 selera

1 cebula

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)

pęczek natki pietruszki

pieprz, sól

Przygotowanie:

Kasze zalewamy woda i odstawiamy na noc. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, pokrojone wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy masło/olej oraz szczyptę kozieradki i smażymy. Następnie podlewamy wodą by warzywa się nie przypaliły i dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą i posiekaną natką pietruszki.

Rano odcedzamy kaszę i dokładnie przepłukujemy na sicie. Pokrzywy parzymy, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Smażymy małe placki na nieprzywierającej i natłuszczonej patelni. Podajemy z ajvarem i duszonymi warzywami

 


Related Posts

Gofry selerowo-bananowe

Gofry selerowo-bananowe

Słodkie posiłki łatwiej mi zaakceptować jeśli zawierają warzywa. Lubię przemycać seler czy pietruszkę w plackach, budyniach czy owsiankach. Jakiś czas temu odkryłam połączenie banana z selerem właśnie i bardzo mi zasmakowało. Tym razem dodałam banana i seler do gofrów, ale z powodzeniem z tego przepisu […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *