Hummus z zielonego groszku


Kocham wszelkie strączkowe pasty, a hummus po prostu ubóstwiam. Staram się nie łączyć ich z pieczywem, bo źle to znoszę, dlatego najczęściej zjadam go ze świeżymi warzywami. Marchewka, burak, ogórek, papryka i miska pysznego hummusu, no po prostu poezja. Tym razem przygotowałam hummus z zielonego groszku i bardzo żałuję, że wyszło go tak mało, bo zniknął zaraz po tym, jak skończyłam robić zdjęcia. Spróbujcie koniecznie, jest boski.

Składniki:

350 -400 g mrożonego groszku

1 mały ząbek czosnku

1/2 szklanki oliwy

1 łyżeczka tahiny

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

woda do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie około 1/2 szklanki)

Przygotowanie:

Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut. Następnie go odcedzamy, dodajemy obrany ząbek czosnku, tahinę, oliwę i sok z cytryny. Wszystko blendujemy na gładko dodając pomału wodę do uzyskania pożądanej konsystencji- u mnie około 1/2 szklanki. Doprawiamy solą.


Related Posts

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Jeśli spędzacie Sylwestra na domówce lub wybieracie się do znajomych pewnie szukacie inspiracji na pyszne przekąski. Mam dla Was pyszną i bardzo zdrową propozycję. Soczyście zielone omlety szpinakowe, nadziane pastą z zielonego groszku. Są wygodne do jedzenia, nie rozpadają się. Sprawdzą się nie tylko podczas […]

Zielone pierogi z groszkiem i fenkułem

Zielone pierogi z groszkiem i fenkułem

Bardzo lubię pierogi, ale tylko takie nadziane dużą ilością warzywnego lub owocowego farszu. Konieczne też bezglutenowe. Nie przepadam za ich lepieniem, ale jak się odpowiednio nastawię i wymyślę sobie na przykład taki fantastyczny farsz, jak ten z zielonego groszku i fenkułu to wyjścia nie ma […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *