Kotlety z selera


Dziś chciałam Wam zaprezentować kolejny sposób na oswojenie selera! Jeśli macie z nim problem to to jest właśnie przepis dla Was! Dodatek świeżej cebuli zabija jego charakterystyczny smak, a jajko nadaje większej delikatności. Do tego gotowane ziemniaki, buraczki i na pierwszy rzut oka wygląda to jak zwyczajny mielony z kartoflami, a to przecież znacznie zdrowsza wersja!

Składniki  na około 6 sztuk:

400 g selera

1 mała cebula

1 małe jajko

1/3 łyżeczki tymianku

kilka gałązek świeżego koperku

pieprz

sól

mąka do obtoczenia: dowolna- ja użyłam akurat z niebieskiej kukurydzy, bo tylko taką miałam, ale może też być gryczana, owsiana, jaglana

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Selera gotujemy na parze lub w wodzie. Cebulę i koperek drobno siekamy. Ugotowany seler rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulę i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, na koniec wbijamy jajko, formujemy kotlety i obtaczamy je w mące (masa jest dość „luźna”). Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.


Related Posts

Gofry selerowo-bananowe

Gofry selerowo-bananowe

Słodkie posiłki łatwiej mi zaakceptować jeśli zawierają warzywa. Lubię przemycać seler czy pietruszkę w plackach, budyniach czy owsiankach. Jakiś czas temu odkryłam połączenie banana z selerem właśnie i bardzo mi zasmakowało. Tym razem dodałam banana i seler do gofrów, ale z powodzeniem z tego przepisu […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *