Zapiekanka z selera i soczewicy


Lubicie seler? Ja przyznam szczerze, że naprawdę kocham warzywa, ale selera tak jakoś najmniej. Zawsze mam go w swojej lodówce. Często jednak jadam go jedynie w zupach. Nieustannie próbuję go jakoś odczarować i stworzyć dania, w których będzie on na pierwszym planie i będzie mi smakował. I ta zapiekanka właśnie taka jest. Przepyszny seler z duszonym porem, jarmużem i cebulką a do tego aksamitna soczewica. Naprawdę zakochacie się w tym daniu!

Składniki:

Warstwa górna:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 cebula

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

1 łyżka nieaktywnych  płatków drożdżowych

szczypta kurkumy

sól

Warstwa dolna:

1/2 średniego selera

1 duża cebula

1/2 pora

2-3 duże liście jarmużu

1/2 łyżeczki cząbru

1/2 łyżeczki majeranku

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz

sól

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Selera obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. To samo robimy z soczewicą. Obie cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle/oleju, gdy zmięknie połowę umieszczamy w wysokiej misce, a do tej która została na patelni dodajemy pokrojonego w plastry pora i przyprawy cząber, majeranek, kozieradkę. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Liście jarmużu siekamy niezbyt drobno (bez łodyg) i dodajemy wraz z ugotowanym selerem do duszących się warzyw. Gdy liście jarmużu zmiękną warzywa doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi, a następnie wykładamy je na spód naczynia żaroodpornego.

Ugotowaną i odcedzoną soczewicę blendujemy wraz z podsmażoną cebulą i doprawiamy kurkumą płatkami drożdżowymi i solą. Masę wykładamy na warzywa i wygładzamy. Zapiekamy w 180 stopniach około 15-20 minut.

Smacznego!


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Gofry selerowo-bananowe

Gofry selerowo-bananowe

Słodkie posiłki łatwiej mi zaakceptować jeśli zawierają warzywa. Lubię przemycać seler czy pietruszkę w plackach, budyniach czy owsiankach. Jakiś czas temu odkryłam połączenie banana z selerem właśnie i bardzo mi zasmakowało. Tym razem dodałam banana i seler do gofrów, ale z powodzeniem z tego przepisu […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *