Zbliżają się Walentynki, każdy więc chce uszczęśliwić swoją drugą połówkę, a powszechnie wiadomo, że droga do serca wiedzie przez żołądek. A o żołądek trzeba dbać i to każdego dnia! Dlatego mam dla Was przepis na pyszną, ale i zdrową walentynkową słodycz. Bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie babeczki z buraczkiem i różowym lukrem. Nie wyrastają jakoś spektakularnie, ale są po prostu obłędne! Do tego ten buraczkowy lukier…mmmm… Po prostu musicie tego spróbować!
Składniki na około 10 babeczek:
50 g mąki kokosowej
100 g mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka kokosowego z kartonika
100 ml płynnego oleju kokosowego
1 średni burak
2 kopiaste łyżki erytrolu
100 ml wody
Lukier:
ok. 1/3 szklanki erytrolu zmielonego na puder
1 łyżeczka puree z buraka
woda przegotowana lub przefiltrowana
Przygotowanie:
2 buraki myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie (bez obierania) aż będą miękkie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 1 ugotowanego buraka obieramy i blendujemy na gładką masę (do muffinek). Drugiego buraka również obieramy, ale blendujemy tylko kawałek, bo potrzebna będzie nam tylko 1 łyżeczka puree do lukru. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i jeszcze chwilę mieszamy (wystarczy łyżka) aż powstanie jednolita masa. Ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie i pieczemy 35 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, a babeczki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zmielony erytrol łączymy z puree z buraka i odrobiną wody (dodajemy po łyżce). Przygotowanym lukrem polewamy babeczki. Smacznego!