Babeczki z burakiem


Zbliżają się Walentynki, każdy więc chce uszczęśliwić swoją drugą połówkę, a powszechnie wiadomo, że droga do serca wiedzie przez żołądek. A o żołądek trzeba dbać i to każdego dnia! Dlatego mam dla Was przepis na pyszną, ale i zdrową walentynkową słodycz. Bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie babeczki z buraczkiem i różowym lukrem. Nie wyrastają jakoś spektakularnie, ale są po prostu obłędne! Do tego ten buraczkowy lukier…mmmm… Po prostu musicie tego spróbować!

Składniki na około 10 babeczek:

50 g mąki kokosowej

100 g mąki owsianej bezglutenowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml mleka kokosowego z kartonika

100 ml płynnego oleju kokosowego

1 średni burak

2 kopiaste łyżki erytrolu

100 ml wody

Lukier:

ok. 1/3 szklanki erytrolu zmielonego na puder

1 łyżeczka puree z buraka

woda przegotowana lub przefiltrowana

Przygotowanie:

2 buraki myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie (bez obierania) aż będą miękkie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 1 ugotowanego buraka obieramy i blendujemy na gładką masę (do muffinek). Drugiego buraka również obieramy, ale blendujemy tylko kawałek, bo potrzebna będzie nam tylko 1 łyżeczka puree do lukru. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i jeszcze chwilę mieszamy (wystarczy łyżka) aż powstanie jednolita masa. Ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie i pieczemy 35 minut. Po tym czasie otwieramy  piekarnik, a babeczki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zmielony erytrol łączymy z puree z buraka i odrobiną wody (dodajemy po łyżce). Przygotowanym lukrem polewamy babeczki. Smacznego!

 


Related Posts

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Pieczone dania mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Ja kocham eksperymentować z zapiekanymi warzywami. Ostatnio szczególnie  staram się by były one w stu procentach warzywne, bo taka lekka kuchnia najbardziej mi odpowiada. Ta zapiekanka jest pyszna, wygląda niezwykle efektownie, a do tego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *