Krem z pora, pietruszki i ziemniaków


Kremowe zupy to w mojej kuchni naprawdę nowość. Do tej pory robiłam jedynie krem pomidorowy ze świeżych pomidorów, który po prostu uwielbiam. Pomału jednak przekonuję się i do takich zup. Lubię kremy z białych warzyw czy krem z marchewki. Zawsze jednak muszą one być pięknie udekorowane i posypane czymś, co można pogryźć. W tym wypadku pyszną zupę z pora, pietruszki i ziemniaka oprószyłam pieczonymi ziemniaczkami. I to było przepyszne!

Składniki:

1 por – biała część

2 średnie pietruszki

2 ząbki czosnku

2 średnie ziemniaki

szczypta mielonej kozieradki

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki cząbru

sól

masło klarowane/olej kokosowy

Posypka:

3 ziemniaki

masło klarowane/olej kokosowy

słodka papryka

cząber

majeranek

sól

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy masło/olej i dodajemy warzywa, przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, smarujemy je masłem/olejem i obficie posypujemy przyprawami. Pieczemy 15 minut. Przynajmniej raz należy je przemieszać podczas pieczenia. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy wszystko na krem dolewając wodę by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję, doprawiamy solą do smaku, posypujemy pieczonymi ziemniakami i natką pietruszki. Smacznego!


Related Posts

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *