Kremowe zupy to w mojej kuchni naprawdę nowość. Do tej pory robiłam jedynie krem pomidorowy ze świeżych pomidorów, który po prostu uwielbiam. Pomału jednak przekonuję się i do takich zup. Lubię kremy z białych warzyw czy krem z marchewki. Zawsze jednak muszą one być pięknie udekorowane i posypane czymś, co można pogryźć. W tym wypadku pyszną zupę z pora, pietruszki i ziemniaka oprószyłam pieczonymi ziemniaczkami. I to było przepyszne!
Składniki:
1 por – biała część
2 średnie pietruszki
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
szczypta mielonej kozieradki
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
sól
masło klarowane/olej kokosowy
Posypka:
3 ziemniaki
masło klarowane/olej kokosowy
słodka papryka
cząber
majeranek
sól
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. W garnku rozgrzewamy masło/olej i dodajemy warzywa, przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, smarujemy je masłem/olejem i obficie posypujemy przyprawami. Pieczemy 15 minut. Przynajmniej raz należy je przemieszać podczas pieczenia. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy wszystko na krem dolewając wodę by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję, doprawiamy solą do smaku, posypujemy pieczonymi ziemniakami i natką pietruszki. Smacznego!