Serek kanapkowy z nerkowców


Wiele osób mówi, że nie potrafi zrezygnować z nabiału, bo nie wie czym go zastąpić. A to całkiem proste. Oczywiście smak zawsze będzie inny, ale inny wcale nie znaczy gorszy. Mój serek z nerkowców jest kremowy, lekko słodki, a dzięki płatkom drożdżowym ma serowy posmak. Bardzo podobny do tych sklepowych. Z dodatkiem szczypiorku smakuje wyśmienicie, myślę, że niektórzy mogliby wcale nie poznać, że nie ma w nim grama mleka. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Składniki:

100 g nerkowców

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

woda

pieprz

sól

szczypiorek

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy przefiltrowaną wodą i odstawiamy na noc. Rano odcedzamy, dodajemy płatki drożdżowe i odrobinę świeżej, przefiltrowanej wody. Wszystko blendujemy. Ilość dodanej wody uzależniona jest od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Ja dodałam około 1/4 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. ze szczypiorkiem.


Related Posts

Twarożek z migdałów z pokrzywą i kurdybankiem

Twarożek z migdałów z pokrzywą i kurdybankiem

Czasami na diecie bezmlecznej wraca tęsknota za twarożkiem. Szczególnie teraz. Wiosenny twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem to jest to, na co czeka się całą zimę. Twarożek z migdałów jest dobrym substytutem tego przysmaku. A ponieważ rozpoczął się sezon na pokrzywę, która jest prawdziwą bombą witaminową […]

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe- wegańskie, zdrowe i pyszne! Ale niestety nie najtańsze. Nie wiem czy wszyscy wiecie, że produkcja domowego mleka kokosowego jest bardzo szybka, prosta i ekonomiczna! Ja najczęściej takiego mleka kokosowego używam do koktajli, dlatego robię je z większej ilości wody. Jeśli dodacie mniej wody […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *