Ziemniaki z duszonym bakłażanem i pomidorkami


Nie wiem, który już raz zabierałam się za przygotowanie zapiekanki z bakłażana. Niestety po raz kolejny z braku czasu musiałam zmienić plany i powstało to danie. Bardzo proste, a takie smaczne. Duszony z cebulą bakłażan i gotowane ziemniaki. Można do niego wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Pomidorki dodają tu świeżości i urody, bo rozciapciany bakłażan nie wygląda najlepiej 😉

Składniki:

1 bakłażan

5 średnich ziemniaków

1 i 1/2 dużej cebuli

kilka pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka bazylii

szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)

1 łyżeczka płatków drożdżowych

masło klarowane/olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

natka pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy na parze lub w wodzie. Cebulę siekamy w grubą kostkę. Bakłażana przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło/olej, dodajemy bakłażana,cebulę oraz kozieradkę, majeranek i bazylię. Smażymy kilka minut, a następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jeśli zacznie nam się przypalać, dolewamy trochę wody. Gdy bakłażan będzie miękki dodajemy ziemniaki, płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i obficie posypujemy natką pietruszki.

 

 


Related Posts

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Ryż z bakłażanem pod dyniową pierzynką

Bardzo lubię robić zapiekanki na obiad. O takich klasycznych z rozmaitymi serami czy śmietaną dawno już zapomniałam. Kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości, ale dopóki korzystamy z utartych schematów nie poznamy nowych możliwości. Grunt to dobry pomysł! Wyciągając tę zapiekankę z pieca byłam sceptycznie nastawiona, ale […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *