Hummus


Prowadzę bloga już kilka lat i sama się dziwię, że do tej pory nie zamieściłam tu przepisu na hummus. Mój hummus. Nie nazwałam go klasycznym, bo odbiega on od tradycyjnej receptury. Nie dodaję soku z cytryny i daję nieco mniej tahiny. Dodaję za to płatki drożdżowe, które po prostu uwielbiam i dużo czosnku. Ze świeżymi chrupiącymi marchewkami, burakiem czy papryką smakuje najlepiej na świecie!

Składniki na bardzo dużą porcję:

kubek suchej ciecierzycy (330 ml)

230 ml dobrej oliwy z oliwek (najlepiej o ostrym, wyrazistym smaku)

3 łyżki tahiny

2 łyżki płatków drożdżowych

4 ząbki czosnku

250 ml wody

sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odcedzamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości, ponownie odcedzamy. Gdy ciecierzyca wystygnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na gładką pastę.Wodę możemy dodawać stopniowo. Doprawiamy solą.

 

 


Related Posts

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Uwielbiam lekkie i świeże sałatki i cieszę się bardzo, że w końcu zbliża się na nie sezon. Ale tak jakoś mało tu moich ulubionych sałatkowych smaków, więc nadrabiam. Ta pyszna sałatka jest niezwykle prosta i bardzo sycąca. Wystarczy przy okazji robienia hummusu zostawić sobie garść […]

Makaron warzywny z botwinką i ciecierzycą

Makaron warzywny z botwinką i ciecierzycą

Początek wiosny bywa trudny, na świeże warzywa trzeba jeszcze jednak poczekać, a już tak bardzo ich się chce. Mi w takich sytuacjach sprawdza się warzywny makaron, jest lekki, chrupiący i kolorowy. Dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest bardzo sycące i jednocześnie bogate w białko. Zaszalałam […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *