Brukselka z rzeżuchą i awokado


Rzeżucha to roślina, którą po prostu uwielbiam! Chyba najbardziej za zapach, bardzo go lubię. Rzeżucha dodaje daniom pikanterii, ale też jakiejś takiej lekkości. Zawsze kojarzy mi się z wiosną, dlatego sieję ją teraz na okrągło, żeby tę wiosnę przyciągnąć. Ugotowana na parze brukselka ze świeżą oliwą, rzeżuchą, awokado, oprószona puchem z pestek dyni to istna poezja smaku!

 

Składniki:

ok. 0,5 kg brukselki

1/2 awokado

3-4 łyżki pestek dyni zmielonych w młynku

1/2 łyżeczki płatków drożdżowych

rzeżucha

dobra oliwa z oliwek

sól

Przygotowanie:

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i gotujemy kilka minut na parze. Ma być miękka, ale nie może stracić jasnozielonego koloru. Ugotowaną brukselkę polewamy oliwą, dodajemy pokrojone w grubą kostkę awokado, mielone pestki dyni, płatki drożdżowe i sól. Całość obficie posypujemy rzeżuchą.


Related Posts

Sałatka jajeczna z chrzanem i awokado

Sałatka jajeczna z chrzanem i awokado

Święta wielkanocne kojarzą mi się ze stołem pełnym jajek, kolorowych sałatek oraz przekąsek. Sałatki z jajkiem są zawsze mile widziane, bo można do nich wykorzystać pozostałe ze święconki,  ugotowane na twardo jajka. W dodatku tę sałatkę przygotujecie w kilka minut, a efekt palce lizać! Składniki: […]

Tagliatelle marchewkowo-cukiniowe z awokado, groszkiem i świeżymi ziołami

Tagliatelle marchewkowo-cukiniowe z awokado, groszkiem i świeżymi ziołami

Dawno nie zrobiłam tak szybkiej i tak pysznej obiadokolacji. Lekki warzywny makaron zrobiony z cukinii i młodej marchewki, do tego awokado i zielony groszek, do którego obierania od kilku dni codziennie zaganiam męża 🙂 . Minimum przypraw: pieprz , sól, czosnek i  świeże zioła: mięta […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *