Rzeżucha to roślina, którą po prostu uwielbiam! Chyba najbardziej za zapach, bardzo go lubię. Rzeżucha dodaje daniom pikanterii, ale też jakiejś takiej lekkości. Zawsze kojarzy mi się z wiosną, dlatego sieję ją teraz na okrągło, żeby tę wiosnę przyciągnąć. Ugotowana na parze brukselka ze świeżą oliwą, rzeżuchą, awokado, oprószona puchem z pestek dyni to istna poezja smaku!
Składniki:
ok. 0,5 kg brukselki
1/2 awokado
3-4 łyżki pestek dyni zmielonych w młynku
1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
rzeżucha
dobra oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie:
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i gotujemy kilka minut na parze. Ma być miękka, ale nie może stracić jasnozielonego koloru. Ugotowaną brukselkę polewamy oliwą, dodajemy pokrojone w grubą kostkę awokado, mielone pestki dyni, płatki drożdżowe i sól. Całość obficie posypujemy rzeżuchą.