Wegański sernik kokosowo-limonkowy z pomadą


Jeszcze tydzień przed drugimi urodzinami mojej córki byłam przekonana, że nie dam rady zrobić jej tortu ze względu na dużą liczbę wykluczonych z diety składników. Zrobienie tortu bez jajek, nabiału, glutenu i o niskiej zawartości fruktozy to naprawdę sztuka. Wegański biszkopt, ale taki konsystencją przypominający zwykły to moje marzenie. Będę do niego dążyć. A póki co na 2 latka był sernik, wegański sernik limonkowo-kokosowy. W Sylwestra wpadłam na pomysł, że przygotuję na szybko jakieś muffiny kokosowe i co mnie zupełnie zaskoczyło wyszły naprawdę super. Zwiększyłam proporcje i upiekłam duży sernik z przepyszną pomadą. Ciasto ma fajną, zbitą, lekko kleistą konsystencję, ale dzięki mące kokosowej jest lekkie. Dla alergików idealne!

A dla babć i dziadków był oczywiście klasyczny tort (słodki!) prosto z cukierni 🙂

Składniki na tortownicę 24cm:

300 g mąki owsianej

200 g mąki kokosowej

500 ml mleka kokosowego pełnotłustego

500 ml wody

7 łyżek erytrolu zmielonego na puder lub więcej(mało słodki)

1 łyżka bg proszku do pieczenia (bez fosforanów)

skórka otarta z 1 limonki

Krem:

200 g pasty kokosowej (100%)

7 łyżek mleka kokosowego

skórka otarta z 1/2 limonki

1 łyżka erytrolu

5-6 łyżek soku z limonki

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Gotową masę wylewamy do foremki. Pieczemy 35 minut. Składniki na pomadę dokładnie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Pomadę nakładamy na wystudzone ciasto w przeciwnym razie się rozpuści.


Related Posts

Cytrynowy bezsernik

Cytrynowy bezsernik

Mama zapowiedziała się z wizytą wypadało więc przygotować coś słodkiego do kawy. Postawiłam na szybkie ciasto kokosowe bez użycia miksera. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Miało to być lekkie ciasto kokosowe, a wyszedł przepyszny bezsernik o cudownej cytrynowej nucie. Powiedziałam mamie, że upiekłam dla niej […]

Figa z makiem i dynią czyli ciasto dyniowe z figami i makiem bez użycia miksera

Figa z makiem i dynią czyli ciasto dyniowe z figami i makiem bez użycia miksera

Wybrałam się w sobotę wieczór na samotne zakupy do marketu, by trochę naładować baterie po całym dniu z Dalią. Znalazłam tam figi w mega promocyjnej cenie, które prosiły się o to by je włożyć do koszyka. Po powrocie do domu pomyślałam, że skoro jutro niedziela […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *