Niebieskie pierogi z brukwią i boczniakami


Nowa praca i przeprowadzka bloga pochłonęły mnie bez reszty. Nie spodziewałam się takiej kumulacji wszystkiego. I nie spodziewałam się też, że prace nad blogiem zajmą tak wiele czasu. Nie zdążyłam przygotować świątecznych przepisów, choć głowa pełna pomysłów. No cóż kiedyś na pewno się przydadzą. Mam jednak dla Was przepis na przepyszne pierogi, które przygotowałam dla marki Bluecorn. Ciasto jest po prostu idealne. Zero problemów z lepieniem, rozpadaniem się itd., co w przypadku pierogów bezglutenowych jest naprawdę cenną informacją. Do farszu dodałam brukiew, sama się bałam tego połączenia, ale wyszła prawdziwa petarda! Smak tych pierogów jest po prostu obłędny. Szkoda, że zostało mi do zamrożenia zaledwie kilka sztuk.  

Składniki na 41 sztuk:
200 g mąki bluecorn
250 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
szczypta soli
300 ml gorącej wody
Farsz:
350 g brukwi
200 g boczniaków
2 średnie cebule
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Brukiew gotujemy np. na parze. Cebulę obieramy siekamy w drobną kostkę.  W garnku podsmażamy wraz z majerankiem cebulę, a gdy zmięknie dodajemy boczniaki. Na koniec dodajemy ugotowana brukiew i cały farsz „deptamy” ubijaczką do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mąki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy oliwę, sól i gorąca wodę. Zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione rozwałkowujemy je cienko, wycinamy koła, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *