Odkąd moja córka zaczęła jeść bardzo dbam o to, by warzywa psiankowate tj. ziemniaki, bakłażan, papryka i pomidory ze względu na właściwości prozapalne pojawiały się w naszym menu co 4 dni . Z pomidorów tak naprawdę musieliśmy w ogóle zrezygnować i choć nigdy nie byłam jakąś wielką fanką świeżych to jednak bardzo brakuje mi sosu pomidorowego. Na szczęście zostają moje ukochane ziemniaki i papryka.
Kiedy ustalam plan posiłków „dzień psiankowy” jest jedynym dniem, kiedy pomysłów mam aż nadmiar. Zazwyczaj nie wiem na co się zdecydować. Z ziemniaka można zrobić mnóstwo dań i za każdym razem będzie pysznie! I dzisiaj mam dla Was taki pyszny przepis- ziemniaki faszerowane porem, papryką i brukselką. Do tego moja ukochana salsa verde i jesteśmy w niebie!
Składniki:
5 średnich ziemniaków równej wielkości
1 mały por (biała część)
1/4 zielonej papryki
6 brukselek
szczypta kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
pieprz
sól
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
Salsa verde:
garść liści rzodkiewki (opcjonalnie, można zastąpić rukolą lub pominąć)
4-5 liści jarmużu
ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1/2- 3/4 szklanki oliwy
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę szczoteczką, opłukujemy przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je, wydrążone kartofle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środki wrzucamy na patelnię wraz z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy tłuszcz, przyprawy i smażymy przez chwilę, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę jeśli takowa na patelni została, doprawiamy solą i pieprzem i takim farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 minut w 170 stopniach.